آگاهی و مکانیک کوانتومی

30 آوریل, 2016
 
نویسنده: جینی تریسی

فیزیک‌دانان مدعی هستند که آگاهی بعد از مرگ در حالت کوانتوم به زندگی ادامه می‌دهد.

آیا مکانیک کوانتومی وجود «روح» را پیش‌بینی می‌کند؟ محققان برجستۀ فیزیک در مراکزی مانند دانشگاه کمبریج، پرینستون و موسسه فیزیک ماکس پلانک در مونیخ، ادعا می‌کنند که مکانیک کوانتومی نوعی « زندگی پس از مرگ» را پیش‌بینی می‌کند. آنها بر این باورند که احتمالاً هر فرد دارای دوگانگی جسم- روح است که امتداد دوگانگی موج-ذرۀ۱ ذرات زیراتمی می‌باشد.

دوگانگی موج-ذره که مفهوم بنیادین مکانیک کوانتومی است، نشان می‌دهد که ذرات اولیه مانند فوتون و الکترون از هر دو ویژگی‌های ذرات و امواج برخوردارند. این فیزیک‌دانان می‌گویند که احتمالاً می‌توانند این تئوری را به دیکاتومی (دوگانگی) روح- جسم تعمیم دهند. اگر برای همه چیز، خواه زنده یا مرده، یک کُد کوانتومی وجود داشته باشد، پس – از جنبه ترمینولوژی کاملاً فیزیکی– بعد از مرگ، زندگی وجود دارد. دکتر هانس پیتر دوور، سرپرست سابق انستیتوی فیزیک ماکس پلانک در مونیخ، فرض را بر این قرار داده که همانطور که یک ذره تمام اطلاعاتش را در تابع موج۲ « می‌نویسد» مغز نیز یک « فلاپی دیسک» ملموس است که تمام اطلاعات در آن حفظ می‌شود و سپس این اطلاعات، در میدان‌های کوانتومی معنوی «‌آپلود» می‌‌شوند. در ادامۀ این قیاس، وقتی می‌میریم،‌ جسم، یا دیسک فیزیکی، از بین می‌رود،‌ اما آگاهی‌ ما، یا اطلاعات موجود در کامپیوتر، باقی می‌ماند.

دکتر دوور می‌گوید:« آنچه را که آن را اکنون و اینجا محسوب می‌کنیم و می‌بینیم – یعنی این دنیا – در واقع فقط یک سطح مادی است که قابل درک می‌باشد. ماورای اینجا واقعیتی بی‌نهایت وجود دارد که به مراتب وسیع‌تر است و ریشۀ این جهان در آنجاست. به این ترتیب، آن جهان، زندگیِ ما در این سطح هستی را احاطه کرده و بر آن محیط است. جسم می‌میرد اما میدان کوانتومی معنوی ادامه پیدا می‌کند، به این ترتیب من ابدی هستم.»

دکتر کریستیان هلویگ از بخش بیوفیزیک شیمی انستیتوی ماکس پلانک در گوتینگن، شواهدی به دست آورده مبنی بر اینکه اطلاعات در سیستم عصبی مرکزی ما ، به صورت کُدنویسی منچستر می‌باشند، این؛ نوعی کُدگذاری است که به اجزای متعدد اطلاعات اجازه می‌دهد که زمان یکسانی را اشغال کنند. او می‌گوید: « افکار، اراده، آگاهی و احساساتمان ویژگی‌هایی را نشان می‌دهند که می‌توان آنها را ویژگی‌های معنوی محسوب کرد… .نمی‌توانیم تعامل مستقیمی با نیروهای بنیادین علوم تجربی مانند جاذبه، نیروهای الکترومغناطیس و غیره در ویژگی‌های معنوی پیدا کنیم، با این حال، این ویژگی‌های معنوی کاملاً با خصوصیاتی که پدیده‌های کاملاً شگرف و حیرت‌آور جهان کوانتومی دارند، تطبیق می‌کنند.

پروفسور رابرت جان، فیزیکدان دانشگاه پرینستون نتیجه می‌گیرد که اگر آگاهی بتواند اطلاعات را در دو جهت با محیط فیزیکی مبادله کند، پس می‌تواند دارای همان ویژگی «پیوست بالقوۀ ملکولی» اشیاء مادی باشد، یعنی می‌بایست اصول مکانیک کوانتومی را دنبال کند. دیوید بوهم فیزیکدان کوانتوم که دانشجو و دوست آلبرت اینشتین بود نیز بر همین عقیده بود. او می‌گفت: «نتیجۀ علوم تجربی مدرن در صورتی معنا می‌یابد که ما یک واقعیت درونی، همگون و برتر را بپذیریم که بر پایۀ تمام اطلاعات و واقعیت‌های بیرونی هستند. عمق آگاهی انسان یکی از این واقعیت‌هاست.»

هر چند مدارک ملموس و قطعی در تأیید این تئوری در دست نیست،‌ اما اگر برجسته‌ترین مغزهای مکانیک کوانتومی معتقدند که این تئوری‌ با الگوها و روندهای کلی علوم مدرن سازگاری دارند، هر کس می‌تواند تا حدی برای این ادعا اهمیت قائل شود. اگر این تئوری ثابت شود پیامدهای عظیمی به همراه خواهد داشت؛ اگر انسان‌ها آگاهی‌شان را در یک میدان غیرقابل مشاهده« دانلود» می‌کنند از نظر پروفسور دوور آگاهی یک فرد در واقع می‌تواند تا ابد باقی بماند.


برگرفته از سایت outerplace

****************************

۱ – تمام ذرات دارای هر دو خاصیت موجی و ذره‌ای هستند که این دو گانگی یکی از مفاهیم اصلی مکانیک کوانتومی است.

۲ – در مکانیک کوانتومی برای هر ذره فیزیکی، یا سامانه‌ فیزیکی، یک تابع مختلط می‌باشد که در برگیرنده حالات ممکن ذره یا سامانه در فضا است.