فرصتهایی در تاریخ: فرصت ما اکنون است
نویسنده: کیم ک. آزارلّی
یک سال پس از تصویب متمم نوزدهم قانون اساسی ایالات متحده امریکا۱ در سال ۱۹۲۰میلادی( ۱۲۹۸ش)، در گوشۀ دیگری از جهان در جیحونآباد، روستای کوچکی در غرب ایران، دختر کوچک چهاردهسالهای اولین علایم دردناک آغاز نابینایی را تجربه میکرد. ملک جان نعمتی در سال ۱۲۸۵ شمسی در خانوادهای سرشناس به دنیا آمد که دودمان آن به شاخهای عرفانی برمیگردد. زندگی او بیتردید راهگشایی بود در ایجاد تحول در ذهنیت جامعه مردسالار به سمت نگرشی مبتنی بر تساوی نقش و اهمیت زنان و دختران.
جیحون آباد در نزدیکی کوه بیستون واقع شده و روستایی است کشاورزی با زمستانهای سخت و تابستانهای سوزان. این روستا تا قبل از سال ۱۳۵۸ شمسی برق نداشت. شرایط زندگی روستای جیحونآباد در دوران ملک جان مشابه بود با شرایط دوران پیشامدرن در غرب. خانههای کاهگلی ساده، جامعهای کوچک، صمیمی و منزوی، مجموعهای روستایی را تشکیل میداد که کاملا به زمینهای کشاورزی وابسته بود.
جیحونآباد و روستاهای اطراف آن، از نظام پدرسالاری ملی و ناحیهای در مورد نقش زنان و دختران، دور نمانده بود. بنا بر سنت قدیم، از زنان انتظار میرفت که از هر لحاظ مطیع مردان باشند. آنها اجازه ابراز عقیده نداشتند و طبق قانون اظهاراتشان نصف مرد ارزش داشت. تولد یک دختر، نه تنها رویداد مبارکی محسوب نمیشد، بلکه مردم، آن را به افراد خانواده تسلیت میگفتند. دختران به مدرسه نمیرفتند و اغلب به آنها به اندازه نصف پسران غذا داده میشد. از سنین کودکی، دختران برای امور خانهداری تربیت میشدند تا برای ازدواج و بچهدار شدن آمادگی داشته باشند.
پدر ملکجان، عارف و شاعر برجسته، نگرش متفاوتی در تربیت دختر جوانش داشت. برخلاف سنت رایج آن زمان، ملکجان از همان روش آموزشی برادر بزرگترش برخوردار بود. او فقه، زبان فارسی، ادبیات و موسیقی را آموزش میدید و این تعلمیات بود که او را برای جستجوی دانش در تمام دوران زندگانیاش آماده میکرد؛ دروسی مانند ریاضیات، بیولوژی، حقوق، تاریخ و جغرافیا. دوران نوجوانی ملک جان توأم بود با ضعف جسمانی و مشکلات سلامتی که با بیماری دردناک چشم، آغاز گشت و نهایتاً در سن بیست سالگی منجر به نابینایی کامل او شد. ملکجان به عنوان زن جوان نابینا و ناتوان – در محیطی که سلامت جسمانی، اهمیت زیادی داشت – میبایست به سبب این ضعف جسمانی و اجتماعی رنج بسیاری را متحمل شود. اما با وجود این موانع، شخصیت توانمند و اعتقادات ملک جان او را به فردی خردمند و راهنمایی محترم و قدرتمند در ناحیه مبدل کرد. متفکری بانفوذ که شهرتش از دشتهای جیحونآباد بسی فراتر رفت. او از شجاعتی غیر معمول، خرد، توانایی درونی، و بخشندگی برخوردار بود. او برای دفاع از حقوق زنان و دختران پیشگام شد، که این کار، با خطرات متعدد همراه بود. قدرت او از تواناییهای جسمانی، موقعیت اجتماعی یا حتی مقامش سرچشمه نمیگرفت، بلکه در عمق اعتقادات و توانایی نگرشش ریشه داشت.
از نظر ملکجان آموختن اصول درست زندگی که از طریق پیشرفت ذهنی و اخلاقی فرد صورت میگیرد، برای جستجوی یک زندگی معنادار ضروری است. او تأکید داشت که کمک به دیگران، همزمان با پرداختن به مسئولیتهای روزانه، انرژی لازم برای خودشناسی و پیشرفت معنوی را در اختیار فرد میگذارد.
با این طرز فکر بود که ملک جان تصمیم گرفت زندگی روستاییان آنجا را – از فراهم کردن غذا برای کسانی که نیازمند بودند تا آشنا کردن روستاییان با ابداعات نوینی که احتیاج مبرم به آنها داشتند – بهبود بخشد.
« با اینکه به ندرت محیط زندگی و روستای خود را ترک میکرد، عملکردش در محیط اجتماعی خود، انقلابی بود.» لیلی انور در ادامه میگوید: « او بود که نیروی برق را به جیحونآباد آورد. در محیطی که دامداری و کشت غلات شکل ابتدایی داشت، شیوههای جدید کشاورزی و آبیاری را پایهگذاری کرد و روستاییان را به کشت میوه و سبزیجات واداشت.» او همچنین وامهای کوچک بیبهره در اختیار روستاییان نیازمند میگذاشت تا بتوانند روی پای خودشان بایستند. خردمندی، بخشش و توجه تزلزلناپذیرش به افراد – از روستایی کشاورز تا تحصیلکردگان شهری، و همچنین بسیار افرادی که از غرب برای گرفتن پند و نصیحت به دیدارش میآمدند – قلب و ذهن همگان را به خود جلب میکرد.
اما ملکجان میدانست که برای بهبود موقعیت روستای محل زندگانیاش به کاری بیشتر از مدرن سازی و آموزش نیازمند است. این بهبود همچنین در گِروی تغییر نگرش درمورد ارزش و نقش زنان و دختران بود. تغییرات در مورد تساوی جنسیت که زیر نظر او انجام شد، بدین معنی بود که به دختران به اندازه پسران غذا داده شود، زنان و دختران بتوانند در کلاسهای درس شرکت کنند. ارث به میزان مساوی بین دختر و پسر تقسیم شود و حق مالکیت به زنان نیز داده شود و در امور اقتصادی خانواده شرکت کنند و از استقلال مالی کامل برخوردار باشند. اصرار ملکجان در شرکت مساوی زنان فقط منحصر نبود به امور اجتماعی و خانوادگی، بلکه شرکت کامل در جنبههای اخلاقی، فکری و معنوی زندگی را نیز شامل میشد. افراد زیادی نه تنها او را به خاطر موقعیت معنوی و جایگاه اجتماعیاش مورد انتقاد قرار میدادند، بلکه او را تهدید جانی نیز میکردند.
با این حال، بردباری، پشتکار و سخاوتش سرانجام به ثمر نشست: تضاد میان مردان تنومند و ظاهر شکننده و نحیف این زن بیمار، که با نرمی، قاطعیت، خویشتنداری و شجاعت درونیاش صحبت میکرد، کسانی را که شاهد تسلیم داوطلبانه آنان به رهبریت او بودند کاملاً تحت تأثیر قرار داد.
ملکجان معتقد بود آموزش مردان و زنان مهمترین کاتالیزور برای پیشرفت میباشد. او اغلب میگفت اگر فکر مردم را تغییر دهید، عملشان نیز به تبعیت از آن تغییر خواهد کرد.
با فراهم کردن امکان آزادی زنان، او طبیعتاً مردم محیط زندگانیاش را از یک بینش سنتی به سوی بینشی نوینتر و عادلانهتر از حقوق و وظایف انسانها نسبت به یکدیگر سوق داد و آنها را تشویق نمود تا میراث فرهنگی، اجتماعی و مذهبی خود را به چالش بکشند و آنها را از تأثیر منفی پیشداوری و جبر فرهنگی آگاه نمود. به بیان کوتاه، تحول کامل فرهنگی یکی از بزرگترین میراثهای ملکجان نعمتی بود.
حضور و خِرَد ملکجان بر مردم سراسر جهان تأثیرگذار بود. دستاوردی که به مناسبت یکصدمین سال تولد او در سال ۲۰۰۶، در انجمن آسیا (Asia Society) در نیویورک مورد تجلیل قرار گرفت. زندگی او الگویی پُرتوان برای کسانی است که مایلند در تغییر بینش نسبت به ارزش زنان و دختران موثر باشند. مولف کتاب ملک جان مینویسد« شیخ جانی یقین داشت که در زمان حیاتش ناظر بر مساوات حقیقی میان مرد و زن در جهان نخواهد بود، اما یقین داشت که در گسترۀ تاریخ، هر مبارزهای، هر قدر که کوچک و شخصی هم باشد، به نحوی به حساب میآید و کمک میکند به این که چنین مساواتی روزی برقرار شود. »
برگرفته از کتاب Fast Forward
۱ – شرایط این قانون در سال۱۹۲۰ میلادی تصویب شد و از قوانین مهم قانون اساسی امریکا در مورد حق رأی زنان است.
با سلام به متیس عزیز و تشکر از این مطلب بسیار جالب که یادآور بسیاری از آموخته های پر محتوی و ارزشمند معنوی حضرت شیخ میباشد. انشااالله که بتوانیم از راهبرد های معنوی وهمین طور دستورات زندگی که از ایشان به جا مانده بهره کافی ببریم.
با سلام و خدا قوت خدمت عزیزانی که این مقاله ها و ویدیو های گرانبها را در اختیار ما قرار می دهید.
من تاثیرات این راهنمایی ها،زحمات،بزرگواری،مهربانی و فداکاریی را که در کتاب ملک جان هم به آنها اشاره شده است را در لحظه لحظه زندگیم حس کرده ام.
باتشکراززحمات بیدریغ تان.واقعانمیدانم باچه زبانی تشکرکنم.ازمتن زیباوپرازنکته که به من وامثال من یادآوری می کند که چه راه طولانی وپرفرازونشیبی رابرایمان هموار کرده اند.امیدوارم بتوانیم ازاین گنجینه هایی که دراختیارمان قرداده اند بهره لازم راببریم.من خودم وقتی مشکلات برایم غیرقابل تحمل میشود به کتاب ملک جان رجوع میکنم ووقتی باطیب خاطر میخوانم به من آرامشی میدهد که مشکلم کم رنگ تر میشود.
با سلام به دست اندرکاران متیس ،
وقتی تاریخ سلسله قاجار را مطالعه می کردم و وضعیت بلبشوی جامعه آنروز را مد نظر گرفتم و سپس به مطالعه کتاب ملک جان نعمتی پرداختم ، به این نتیجه رسیدم که ملک جان از جمله نوادر جامعه ایران است که پرچم مبارزه را براری دفاع از حقوق زنان و دختران برافراشت ، آنهم از جایی که جزومحرومترین نقاط کشور بود و رقمی به حساب نمی آمد . در آنزمان در شهرهای بزرگ ایران کسی شهامت ابراز دفاع از حقوق زنان و دختران را نداشت چه رسد به روستایی محروم آنزمان ایران که حسابی رویش باز نمی شد .
من معتقدم این شهامت و رسالت نشات گرفته از خانواده ای بود که ملک جان در آن رشد یافته ، خانواده ای که شعار مساوات و برابری حقوق زن و مرد و پسر و دختر را آن به عمل در آمده و به اثبات رسیده بود.
سلام
ممنون از مقاله خوبتون .از زمانی که این بانوی بزرگوار رو شناختم سعی میکنم که ایشان را الگوی زندگیم قرار دهم .
با تشکر فراوان از متیس عزیز به خاطر این مقاله که در آن به توصیف بانویی بی نظیر در امور اجتماعی واخلاقی و معنوی پرداخته شده است . درست است که من هر چه سعی کنم انگشت کوچکه ایشان هم نمی توانم بشوم، اما هر بار که مطلبی درباره ویزگی های ایشان می خوانم ، در فکر فرو می روم و از خود سوال می کنم :توکجای کار هستی ؟ تو در این مدت محدود بر روی کره زمین چه کرده ای و چه می خواهی بکنی ؟ همین افکار باعث حرکتی هر چند کوچک درمن می شود ، مثلا یک خدمت به خلق می کنم ، یا با فشار با یکی از نفسهایم ،مثلا تنبلی ، حسادت ، زود رنجی و…مبارزه می کنم
خواندن این مقاله انگیزه مرا برای کار کردن روی خود تقویت کرد ،مخصوصا ان قسمت از مقاله که به نقل از ایشان گفته شده است: “آموزش مردان و زنان مهمترین کاتالیزور برای پیشرفت میباشد. او اغلب میگفت اگر فکر مردم را تغییر دهید، عملشان نیز به تبعیت از آن تغییر خواهد کرد.”
مفهوم کلام فوق را واقعا من در خودم تجربه کردم ، مثلا وقتی ناملایمتی از طرف فردی یا وضعیتی برای من پیش بیاید ، اگر در فکرم ان را پیامی از طرف خدا در جهت رشد خودم ببینیم ( دید معنوی )وسعی کنم ببینم ان پیام چیست ؟ یا اصلا یا خیلی کم از ان فرد یا ان وضعیت دلخور می شوم ، در نتیجه نمی رنجم ، در نتیجه کینه به
دل نمی گیرم و در نتیجه در صدد تلافی وانتقامجویی هم بر نمی ایم
واقعا که فکر ما مانند بستری برای چگونگی رشد صفات ماست.
بی نهایت شکر
زندگی معنوی و پر معنا حضرت شیخ همیشه تأثیر گزارترین زندگی برای همه خصوصا زنان می باشد
هم کبریتی هم چراغ هم باغبانی هم باغ هم بلبل و هم چهچه هم عطری و هم غنچه هر ساعت تو خود صد رنگی هم صلحی هم جنگی مظهرالعجایبی هم حاضری هم غایبی
تشکر از این مقاله
سلام.
حضرت شیخ جانی یگانه ای بود که تعلق به تمام اعصارو قرون دارد.سپاسگزارم از اینکه شرحی از ایشان را در صفحۀ متیس بلاگ گذاشته اید.
با سلام به متیس عزیز
و کاربران گرامی
خیلی ممنون به خاطر این مقاله .
خواندن کتاب حضرت شیخ به من همیشه امید و عشق میده و حتی تونستم با استفاده و عمل به گفته ای از ایشون با موردی که ازش همیشه میترسیدم و سالها ازارم داده بود، مقابله کنم.
با سلام وخسته نباشید خدمت همه عزیزان دست اند کار متیس عزیز و با تشکر فراوان از زحمات شمابرای این مقالات مفید
.
سلام و ممنون از این مقاله بسیار عالی.
I just cried while I was reading about such phenomenon woman She is a graet role model for equality of rights between men and women, and I wish we as a woman be appreciative to her and deserve all the equalities!
I’m also as usual thanking you for the Farsi translation. God Bless YOU!
خیلی ممنون از شما و تلاشتان جهت افزایش آگاهی و کسب بینش درست در ما
و خیلی ممنون از حضرت شیخ به خاطر تمام زحماتشان برای من و ما
سلام و تشکر از مقاله عالی
وقتی مقاله رو میخوندم به این فکر میکردم که چقدر به حقوق بانوان احترام میگذارم. دیدم واقعا به نسبت این که در قرن ۲۱ و چندین دهه بعد از تلاش های حضرت شیخ و در دنیای به اصطلاح متمدن زندگی میکنم رفتارم در قیاس با زمان زندگی ایشان در راستای تساوی حقوق زن و مرد نیست. این مقاله باعث شد یک بار دیگر به رفتارم در این زمینه توجه کنم. بسیار متشکرم
با سلام خدمت مسولین محترم و عزیز.
ازتون ممنونم که این همه زحمت میکشید تا ما رو بهتر با این شخصیت بسیار بسیار بزرگ و والا آشنا میکنید. امید است که بتوانیم در راه این بزرگان قدم برداریم
با عرض سلام،. شاید نسلها باید تحقیق کنند،که منظور إز مساوات بین زن ومرد چیست؟ وأین إز ما هرچند جزئی شروع شود،چون بعضی إز شرایط فرق بین زن ومرد ژنتیک به ما رسیده حتی من که مادر هستم،إز دوستان خواهش دارم ،در مورد أین مسله بیشتر صحبت کنند،روزمره چطور مساوات را باید رعایت کنیم،،،،،،،،،،،
سلام
خیلی ممنون
با تشکر فراوان
با خواندن مطلب ” یار ، شماره ۱۶، به این فکر فرو رفتم که ایا توانسته ام از حق تساوی تا حدودی که از آن بهره مند هستم درست استفاده کنم؟ آیا درونا ا آن را قبول کردم ؟ ایا تلاش لازم دراین جهت را می کنم ؟ آیا با استفاده از حق تساوی به حقوق مردانی که به عنوان یکی از اعضای خانواده ، فامیل ، همکار وهمسایه با انها درارتباط هستم تجاوز نمی کنم ؟ فکر می کنم باید خیلی مراقب باشیم از این حق داده شده د سوءاستفاده نکنیم .
باسلام
هر چی بیشتر به زندگی ایشان و رفتار و طرز فکرشان فکر میکنم، بیشتر انگیزه میگیرم. به جرات میتونم بگم در بعضی مواقع سخت روزگار زندگی ام با به یاداوری سختی هایی که حضرت شیخ جانی تحمل کردن و شجاعتی که ایشان در مقابله با موانع زندگیشون به خرج دادن ، دوباره جون میگیرم .
سعی میکنم روش پرورش فکری ایشان رو الگوی خودم قرار بدم و در زندگی شجاع و مسیولیت پذیر و فعال باشم حتی اگر مواقعی پیش بیان که میتونن ادم رو از پا در بیارن.
واقعا هزار بار ممنون به خاطر این مقاله و یاداوری
سلام وخسته نباشید خدمت همه عزیزان دست اند کار
با سلام
مساله ی رفتار صحیح و رعایت حق و همچنین رعایت حقوق زن و مرد در دروس استاد الهی و در کتابهای پروفسور بهرام الهی به وضوح توضیح داده شده اند:
-کتاب راه کمال مبحث زندگی در اجتماع فصل ۲۰ و ۲۲
-کتاب مبانی معنویت فطری مبحث حقوق و وظایف
-کتاب طب روح مبحث نیت
ممنون
با سلام
واقعا میشه از لحظه لحظه ی زندگی حضرت شیخ جانی درس گرفت:
وقتی کتاب ٬ملک جان٬ رو مطالعه میکردم، به این نکته برخورد کردم که ایشان در سخت ترین محیط برای یک -زن- و در سخت ترین جسم (نابینایی و بیماری ایشان) زندگی کردند و با این وجود کاملا در مسیری که برای خودشان انتخاب کرده بودند فکر و زندگی کردند. از تمامی امکانات زندگیشون به حد اعلا و مفیدی استفاده کردند. نه فقط برای خودشون، بلکه برای دیگران و به نفع دیگران…
تاثیر پذیر نبودن از اجتماعی که درش زندگی میکنیم و یا بهتر بگم تاثیر پذیری انتخابی هم درس بزرگ دیگری است که ایشان نمونه ای کامل از آن هستند…
سلام وخدا قوت خیلی ممنون از متیس عزیز من خیلی خوشحال هستم افتخار میکنم که این بانوی بزرگ هم وطنم هستند ‘وچقدر برای ما زحمت کشیدند
باسلام و سپاسگزاری از متیس و دوستان که ما را یاری می دهند بیشتر آگاهی پیدا کنیم .تا بتوانیم با عمل درست الهی فکرمان راپرورش بدهیم با مبارزه صفات را به تعادل برسانیم .
شرایط ایشون رو واقعا ما نمی توانیم درک کنیم. چیزهایی شنیدیم از اون محیط و تصوراتی داریم ولی … چه سعادتی که در موردشون می دانیم. امیدوارم که بشناسیمشون. سعادتش را هم داشته باشیم ایشون رو الگوی خودمون قرار بدیم.
با سلام و تشکر از متیس عزیز و دوستان
رنج خود و راحت یاران طلب
کاش ذره ای می توانستم قدر شناس زحمات ایشان باشم
با عرض سلام و تشکر از متیس عزیز و دوستان
همیشه این جمله حضرت شیخ سرلوحه زندگی من است که (حتی اگر به اندازه یک موریانه هم توان داشته باشم در راه سلوک دست از تلاش بر نمیدارم ).با یک لبخند کوچک با یک فاتحه برای یک متوفا با رعایت صف دیگران با انداختن ادامس داخل یک دستمال که به کفش و لباس کسی نچسبه .یک لحظه انی پشت چراغ قرمز که میخواهم عصبانی باشم و خود داری میکنم …
همه این ریز ریز کارها رو از پندیات او داریم ….
با سلام و تشکر از درج این مقاله ی زیبا
مطالعه ی زندگی ملک جان ومقالاتی این چنینی به خصوص که واقعیت آن ها را خودتا حدودی تجربه کرده ای به تو انگیزه ی لازم را برای قوی و مبارز بودن در برابر مشکلاتی که چون یک وزنه عمل می کنند و مانع پیشرفت می شوندرا می دهد.و سعی می کنی با عملکرد صحیح جنس روح خود را متجانس با آنچه که مد نظر یکتای بی همتا می باشد گردانی .
ازصمیم قلب تشکر و قدردانی از تمامی دست اندرکاران که باانتشار این مقالات ارزشمند دریچه ی دید مارا نسبت به هدفی که برای آن خلق شده ایم باز می نمایند و سبب ایجاد تغییرات مثبت در عملکرد ما می شود.
با سلام تشکر از زحمات شما ، هر بار تیتر این مقاله رو میخونم بخودم میام : ؛ فرصت ما اکنون است ؛
با سلام – گفتاری از کتاب ملک جان نعمتی
خدا در هر زمانی، برای آن زمان فکر میفرستد. بشر باید مطابق زمان خودش فکر کند. مقام معنوی هم باید مطابق با زمان رفتار کند.
سلام.
عمل واندیشۀ حضرت شیخ فراتر از همۀ زمانها بود .
در مقابل نابرابری های زمانشان پایدارو استوار وبا
چشمانی که در ظاهر نمی دید، با بصیرت کامل به محیط سرزمین شان وافرادی که پناه شان حضرت شیخ بود درس پایداری در مقابل مشکلات میدادند.در درون سینۀ شان روشنائی وعشق بود وقدمهایشان محکم وبا صلابت
چون خدمت بخلق تنها راه زیستن ایشان بود. درس عشق را از استاد گرفته بودند.
با تشکر فراوان
در مورد مطلبی که nilsشماره ۱۶ مطرح کرده است ،به نظر من منظور از تساوی زن و مرد این نیست که هر دو دقیقا یکی هستند و باید تمام شرایطش کاملا مثل هم باشد ،فکر میکنم یک زن باید خودش از نظر فیزیکی ،روانی، روحی بشناسد و سعی در کسب حقوق خود بکند نه اینکه بخواهد مثل مردان باشد ،در مثال میتوانیم بگوییم زن و مرد هر دو مثل جنس میوه هستند اما یکی مثلا سیب است و دیگری پرتقال، هر کدام شرایط خاص خود و فواید خود را دارند ، بنابراین زنان باید با توجه یه ماهیت وجودی خود در جهت کسب حقوقشان بر بیابند .نمییدانم نظرم تا چه حد در ارتباط با موضوعی است که nils مطرح کرده است؟
با عرض سلام و تشکر.
حضرت شیخ جانی میفرمایند ( کتاب ملک جان نعمتی ): همیشه به خودم تلقین میکنم، ای خدا، امیدوارم چنان مرا پرورش بدهی که غیر از تو از چیزی لذت نبرم. تلقین این مطلب کمک می کند انسان دنبال لذات دنیوی نرود.
با سلام و خسته نباشیدخدمت شما عزیزان
من با خواندن کتاب حضرت شیخ عزیز با مشکل خیلی بزرگی توانستم مبارزه کنم . ترسی که در وجود من از بچگی وجود داشت و روز به روز بیشتر میشد و باعث شده بود که از خودم هیچ اختیاری نداشته باشم را با استفاده از گفتاری از حضرت شیخ در مورد ترس ، که آن را نوشته بودم و روزها و ماه ها آن را تکرار میکردم طوری در درونم انعکاس پیدا کرد که دیگر آن ترس از بین رفته و به جای آن احساس آرامشی زیبا را در خودم احساس میکنم .
با سلام و احترام
دوست عزیز کامنت ۳۴
من هم مثل شما فکر میکنم. یعنی به نظرم مهم این است که تلاش کنیم ولی قطعا روحیات خانم ها و آقایان متفاوت است و این تفاوت روحیه را باید در نظر داشت. به نظرم تساوی حقوق به معنی همانند هم بودن نیست. حتما باید این تفاوت روحیه را در نظر داشت و به آن رسیدگی کرد و ارج نهاد تا بتوانیم از نظر روانی و عاطفی و.. با خودمان در صلح باشیم.
در جواب nils عزیز، به نظرم با توجه به اینکه این دو جنس متفاوت لازم و ملزوم یکدیگرند و برای رشد و بالندگی به همراهی یکدیگر نیاز دارند، یک مادر با این طرز فکر و نگاه، وظیفه دارد به فرزندانش کمک کند تا استعدادهایشان شکوفا شود. بین فرزندان تبعیض قائل نشود. به آنها کمک کند که هر کدام مطابق جنس و جنسیت خود باشند. ممکن است پسرتان را برای ورزشی که مورد علاقه اوست ثبت نام کنید، دخترتان را هم برای ورزشی که دوست دارد ثبت نام کنید و شاید این ورزشها یکسان نباشند. یا در خرید اسباب بازی برایشان… مطابق با روحیه خودشان اسباب بازی شان را انتخاب می کنند و این صحیح است. هر دو را یاری دهید که بتوانند از نظر مالی در آینده مستقل باشند و روی پای خود بایستند. تفاوت روحیه مهم است. مثلا من یک خانم شاغل هستم وهیچوقت تمایل نداشتم که به دنبال ثبت شرکت و ایجاد کسب و کار شخصی باشم. ممکن است خانم دیگری این روحیه را داشته باشد و بخواهد این کار را انجام دهد ولی من این روحیه را نداشتم و مطابق با روحیه خودم پیش رفتم. در میان آقایان هم به همین صورت است و هرکدام روحیات متفاوتی دارند. همه مثل هم نیستند و قرار هم نیست باشند. ولی همه مان باید سعی کنیم فعال باشیم. مفتخور نباشیم و سعی کنیم روحیه تلاش و کوشش و مسئولیت پذیری را در خودمان پرورش دهیم. در مورد فرزندان هم – چه دختر و چه پسر – همین قاعده برقرار باشد.
هر کسی مسئول طرز فکر خودش است. آقایانی که دید نادرستی نسبت به خانم ها دارند مسئول هستند که فکرشان را اصلاح کنند . ما هم خودمان موظفیم صحیح فکر کنیم. به عنوان یک خانم به حقوق دیگران – زن و مرد- احترام بگذاریم. بعضی از خانم ها انتقام زجر و سختی بعضی خانمهای نسل گذشته در اطرافشان را از بقیه آقایان می گیرند. متوجه نفس و حالات درون خودمان باشیم. سعی کنیم اصل “همیشه خود را به جای دیگران بگذار” را در عمل رعایت کنیم و همانطور که دوستان فرمودند از حق اعطا شده سوء استفاده نکنیم.
حضرت شیخ برای ما خیلی زحمت کشیدند. به نظرمن با سختی ها و محرومیتهایی که پذیرا شدند به جای ما پرداخت کردند. امیدوارم با عمل صحیح بتوانیم قدرشناس و سپاسگزار زحمات و رنجهای این بانوی بزگوار باشیم.
ممنون
فرصت ما اکنون است . ما به غواصی می مانیم که با اکسیژن محدود به اعماق دریا سفر کرده ایم تا گوهر گرانبها را بیابیم وبا خود به خشکی بیاوریم اگر زیبایی مرجانها و ماهیها ما را مشغول خود کند ممکن است اکسیژنمان تمام شود وما مجبور شویم دست خالی برگردیم . بله اگر فرصتها یی را که در اختیار داریم بیهوده از دست بدهیم ممکن است ما هم سرنوشت آن غواص را پیدا کنیم . پس این فرمول را همیشه در ذهنمان مرور کنیم که یگانه دلیل حضور ما در کره زمین پرداختن به سیر کمال معنوی مان است ودر جهت آن کاری انجام دهیم خود را مشغول مرجانها و ماهیهای رنگانگ نکنیم که اکسیژنمان هر لحظه ممکن است به اتمام برسد .
با تشکر
ملک جان نعمتى؛…..
امیدواریم بتوانیم اندرزهای ایشان که همیشه جارى وسارى و شکافنده تاریکیهاست، را دنبال کنیم.
با تشکر مجدد
یکبار دیگر مقاله را مطالعه کردم ، این بار این قسمت مقاله توجه مرا به خود جلب کرد:
مولف کتاب ملک جان مینویسد« شیخ جانی یقین داشت که در زمان حیاتش ناظر بر مساوات حقیقی میان مرد و زن در جهان نخواهد بود، اما یقین داشت که در گسترۀ تاریخ، هر مبارزهای، هر قدر که کوچک و شخصی هم باشد، به نحوی به حساب میآید و کمک میکند به این که چنین مساواتی روزی برقرار شود. »
در قیاس ، در مبارزه با نفس هم ما باید یقین داشته باشیم که تا روی کره زمین (دنیای مادی ) هستیم امکان فهمیدن حاصل معنوی کارمان برای ما میسر نیست ،اما باید مطمئن باشیم در گستره خلقت که علاوه بر دنیای مادی شامل عوالم معنوی هم می شود، هر مبارزهای، هر قدر که کوچک و شخصی هم باشد، به نحوی به حساب ما گذشته خواهد شد؛بنابراین
می توانیم میزان تلاش ایشان در این مورد را الگوی خود در مبارزه با نفسهایمان قرار دهیم.
حضرت شیخ
یک قدیس بود.
زندگی ایشان گواه این مرتبه است.
حضرت شیخ الکوئی بود برای جامعه بشریت امید بتوان از صفات بر جسته ایشان بنحو مطلوب استفاده کرد
با عرض سلام :
این قسمت از از نظر ملک جان توجه مرا به خود بیشتر جلب کرد (او تأکید داشت که کمک به دیگران، همزمان با پرداختن به مسئولیتهای روزانه، انرژی لازم برای خودشناسی و پیشرفت معنوی را در اختیار فرد میگذارد.) که برای پیشرفت در معنویت و خود شناسی بیشتر کمک به دیگران انرژی لازم را برای فعالیت بیشتر در طول روز می دهد. توجه به این نکات کلیدی برای توجه بیشتر در روز برایمان راه گشا خواهد بود. به امید موفقیت بیشتر.