وجوه دوگانه دین

18 ژانویه, 2013
 
در خلاصۀ زیر که برگرفته از کتاب راه‌ کمال است، دکتر بهرام الهی، تفاوت میان وجه ظاهری و باطنی دین را توضیح می‌دهد. ورای تنوع آداب دینی، جوهر دین به انسان امکان می‌دهد با خدا ارتباط برقرار کرده و سیرکمال روحی خود را طی کند.


وجوه دوگانه دین

ادیان الهی دارای دو وجه‌اند: یکی وجه ظاهری یا آیینی( مرحلۀ شریعت)، و دیگری وجه باطنی یا معنوی( مرحلۀ عرفان). از این حیث، اصل دین مانند مغز بادامی است که در پوستۀ خود قرار دارد. با اینکه هدف، گذر از پوسته و رسیدن به مغز است، اما در ابتدا، انسان فقط پوسته را می‌بیند، بی‌آنکه تصوری از وجود مغز داشته باشد. هدف اصلی تمامی پیامبران الهی متوجه ساختن انسان به جنبه معنوی دین است و جنبه آیینی دین برای آمادگی او است.



مرحله شریعت

در مرحلۀ شریعت، سر و کار انسان با جنبۀ آیینی دین و اطاعت است. هدف از این مرحله تثبیت نظم و امنیت در اجتماع و آماده ساختن مؤمن برای ورود به مرحلۀ معنویت است. مرحلۀ شریعت مشتمل است بر:

۱- اصول بنیادین، مانند وحدانیت خداوند، روز جزا و… ۲- فرایض اخلاقی مانند اجتناب از دزدی، قتل، دروغ و غیره ۳- احکام، که بر دو نوع‌اند: الف – احکام اجتماعی و عرفی که ناظر بر نظم، امنیت و رفاه مادی است و شامل مجموعه‌ای است از احکام اجتماعی مربوط به ازدواج، ارث، معاملات و غیره ب – احکام عبادی که عمدتاً شامل اعمال عبادی مانند نماز و روزه، صدقات، نذورات و غیره می‌شود.

عمل به فرایض اخلاقی و احکام، مؤمن را در مقابل وسوسه‌ ها مقاوم می‌کند و از ارتکاب به اعمال زشت باز می‌دارد. این احکام، ناگزیر، بر حسب زمان، مکان، فرهنگ، رشد فکری و روحیات انسان‌ها تغییر می‌کند. معتبر بودن هر حکمی در دوران و شرایطی معین، الزاماً معنای کارآمد بودن آن در دوران و شرایط دیگر نیست. از اینجاست که چنین احکامی را« فروعات» می‌نامند. در مقابل، اصول بنیادین‌اند که هیچ‌گونه تغییری نمی‌کنند.

در مرحلۀ شریعت، مطالعۀ کتب آسمانی، اغلب محدود می‌شود به استنباطات ظاهری که غالبا منشأ بروز تناقضات و سردرگمی می‌گردد. اما در مرحلۀ معنوی، انسان در جستجوی حقایق عمیق آن است و پس از دست یافتن به این حقایق، مشاهده خواهد کرد که هیچ‌گونه تناقض و اختلافی در اصول ادیان آسمانی نیست. در واقع، محدود کردن دین، تنها به جنبۀ ظاهر آن، از جمله عواملی است که باعث بروز اختلافات و تعصبات در میان مذاهب مختلف شده است.

ایمان به اصول اساسی ادیان الهی و عمل به شریعت دین، روح مؤمن را برای ارتقا به مرحلۀ معنویت آماده می‌کند. مؤمن اگر در این مرحله توقف کند، به بهشت موعود پیامبرش می‌رسد و اگر خود را به مرحلۀ معنویت برساند، برای نیل به مقام کمال آماده می‌شود.


مرحله معنویت

کسی که، در طول زندگی فعلی یا در طی زندگی‌های گذشته‌اش، جنبۀ آیینی دین را در روح خود تحلیل برده باشد، تشنۀ حقیقت می‌شود. از خود می‌پرسد معنای زندگی چیست، از کجا آمده‌ام، چرا آمده‌ام و غیره. دیگر معنای ظاهری کلمات قانعش نمی‌کند. چیزی در عمق وجودش او را بر آن می‌دارد که فراتر رود و شناخت خود را از خداوند ژرف‌تر کند. چنین حالتی، ورود به مرحلۀ معنوی است.

مرحلۀ معنوی حاصل گذر از مرحلۀ آیینی و ادامۀ آن است. مقصد این مرحله، معنویت خالص است، یعنی جستجوی حقیقت، حیات در عالم بعد، معرفت به نفس خویش و شناخت خداوند. مرحلۀ معنوی، تمام انسان‌ها را، پیرو هر دینی باشند، به یکدیگر نزدیک می‌کند. از اینجاست که در تمامی اعصار، در بطن هر تمدن و فرهنگ دینی، عرفای حقیقی حضور دارند اینان در حالی که جوهر مرحلۀ شریعت دین را در روح خود به تحلیل برده‌اند، زبان واحدی دارند.



برگرفته از سایت e-OstadElahi.fr