استاد الهی و آنچه موسیقی او به ما میآموزد
با این حال در فرانسه به این موضوع که موسیقیدانانی که برای اولین بار با موسیقی استاد آشنا میشوند چگونه آن را درک و احساس میکنند کمتر پرداخته شده بود. از این رو، در ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۲ م (۲ مهر ۱۴۰۱ش) فرانسوا دژورژ، تهیه کنندۀ برنامههای «فرانس موزیک»، از چهار نوازنده معروف در سطح جهانی، شانی دیلوکا، پاسکال آمویل نوازندگان پیانو، تیبو گارسیا نوازنده گیتار کلاسیک و میشیا فیتزجرالد نوازنده گیتار جاز دعوت کرد تا احساس خود را از شنیدن موسیقی استاد و تأثیری که بر آنها گذاشته بیان کنند. در این برنامه فیلم مستندی درباره موسیقی استاد نیز به نمایش گذاشته شد.
در زیر گزیدهای از نظرات این موسیقیدانان و فیلم مستند* آمده است.
تیبو گارسیا توضیح میدهد که در ابتدا هنگام گوش دادن به موسیقی استاد به کارهای دیگری نیز مشغول بوده و این روش اولیه او در گوش دادن به این موسیقی اشتباه بوده است. بعد از مدتی، متوجه شده با گوش دادن فعال به موسیقی استاد است که میتواند از آن بهره ببرد، ، بدین معنی که برای شناسایی و درک احساسات جدیدی که این موسیقی ایجاد میکند باید زمان صرف کرد. او با بهبود تمرکز دریافت که موسیقی استاد ارتباط نزدیکی با «حقیقت» دارد، زیرا او فقط برای خود و برای مبدأ مینواخت. این نکته، به ما امکان میدهد بهتر متوجه شویم که چرا استاد هیچگاه مایل نبود برای عموم بنوازد.
شانی دیلوکا، میگوید برخلاف پیانو که در آن کلاویه تمپر میشود، هر آکورد یا فاصلهای که استاد روی تنبور مینوازد به احساس یا درک معنوی از چیزها گره خورده است. ما در این موسیقی، موقعیت فلسفی انسان را مانند کانالی بین زمین و ملکوت تجربه میکنیم و این، سوالی در مورد جایگاه ایگو در موسیقیای که کاملا در خدمت متعالی قرار گرفته است را مطرح میکند. میشیا فیتزجرال هم به نوبه خود گفت که کشف موسیقی استاد او را کاملا حیرتزده کرد. بداههنوازیها و ریتمهای غنی موسیقی استاد به تحقیقات خود او در زمینه موسیقی جاز بسیار نزدیک است. میشیا همچنین درباره تکنیک جذاب و انعطاف شگفتانگیزی که دکتر شاهرخ الهی هنگام نواختن با دست راست به کار میبَرَد و در فیلم مستند مشاهده کرده بود، صحبت کرد. و در ادامه پاسکال به محض شنیدن موسیقی استاد به بتهون اشاره کرد. موسیقیدانان و نوازندگان برجسته میدانند که چگونه در بُعدی فارغ از زمان به حالتی خاص برسند که بیش از اینکه بنوازند نواخته شوند. جایی که زیباشناختی؛ عطرِ حقیقت است. این حالتی است که هنگام گوش دادن به موسیقی استاد الهی احساس میشود. پاسکال گفت از دیگر عواملی که موسیقی استاد را به چنین سطحی از زیبایی رسانده این است که او مانند برخی از موسیقیدانان برجسته، تکنیک ساز را متحول کرد زیرا تنبور اولیه توانایی انتقال نواهایی که مورد نظرش بود را نداشت.
اخلاق در زندگی موسیقیدان از چه جایگاهی برخوردار است؟
این سوالی بود که فرانسوا دژورژ برای موسیقیدانان حاضر در جلسه مطرح کرد. از نظر شانی این یک سوال اساسی است که با صفت تواضع و فروتنی موسیقیدان پیوند خورده است: در برابر عظمت جهان، خود را محو کند تا بتواند ارتعاش آن را احساس کند. استاد الهی میگوید برای شنیدن طنین ملکوتی باید ایگو را از میان برداشت و این یک وظیفه اخلاقی است که هم نوازنده و هم شنونده را شامل میشود. این یک دیسیپلین واقعی است که مستلزم مشخص کردن رابطهای است که بین جسم و روح وجود دارد. تیبو گارسیا با اشاره به تواضع، صفتی که کمتر در موسیقیدان مشاهده میشود، به این موضوع پرداخت که استاد الهی فقط برای خود مینواخت. اثرات اجراهای استاد، در «برای خود نواختن» نهفته است.
از نظر تیبو این اخلاق در خلال فیلم مستند و از طریق چشمان شاهرخ الهی هنگامی که تنبور مینوازد نمایان میشود. چیزی حیرتانگیز رخ میدهد، چشمانش باز است ولی به چیزی نگاه نمیکند… وقتی به چیزی نگاه نکنی، دیدن را از میان برمیداری و بر گوش دادن تمرکز میکنی. تیبو همچنین از خود پرسید، نواختن یک موسیقی خصوصی برای عموم و در سالنهای بزرگ که گاه از دو سال قبل برنامهریزی میشود به چه معنایی است؟ استاد چنان متواضع بود که نیازی به نواختن در مقابل دیگران نداشت.
فرانسوا دژورژ این سوال را مطرح کرد که آیا کشف یک اثر موسیقایی بعد از درگذشت هنرمند، در شناخت و درک آن موسیقی تغییری ایجاد میکند؟ در این مورد تیبو توضیح داد که تجربۀ موسیقی و ارتعاشات آن در زمانی که اجرا شده، با آنچه بعدها میشنویم قابل مقایسه نیست. شانی یادآوری کرد که بیشتر کارهایی که خودش اجرا میکند از موسیقیهای متعلق به زمان گذشته است، اما آنچه برای او مهم است درک منشأ خلقِ آن موسیقی است. ارتعاش موسیقی استاد یادآور بُعد اصیل روح است که در طبیعت و انسان وجود دارد و میراث او جاودانه است، زیرا به وسیلۀ ارتعاشات جهانی ما را به جاودانگی میرساند. پاسکال هم گفت در مقایسه موسیقی کلاسیک با موسیقی استاد الهی آنچه مورد توجه او قرار گرفت نداشتن معیارهای آن است. نه تنها بداهه نوازیهای مداوم نیاز به دانش استثنایی دارد، بلکه هرگز نمیدانید چه اتفاقی خواهد افتاد و این همان چیزی است که با فضیلت و آرامش مطلق، یک احساس بسیار قوی را ایجاد میکند و ما را به چیزی اصیل باز میگرداند. میشیا گفت این خبر که ۴۰ ساعت از ضبطهای استاد در دسترس است، برایش یک هدیۀ فوقالعاده بود، لحظاتی واقعا شگفتانگیز!
فرانسوا برای گشودن روشهای تحقیق بیشتر، این سوال را مطرح کرد که موسیقی استاد الهی چگونه میتواند منبع الهام باشد؟ تیبو گارسیا گفت: من بیهیچ تردیدی میخواهم خود را بیشتر از پیش در این موسیقی غوطه ور کنم! او گفت از این پس، ارتباطش با گیتارش با صمیمیت و تواضع بیشتری توأم خواهد بود. شانی تأیید کرد که استاد میتواند از جنبههای مختلف، منبع الهام عمیقی برای یک موسیقیدان باشد: از طربق رفتار، زبان بدن صحیح ، ارتباط صحیح با موسیقی، سکوت بین نتها و همچنین در مقام یک انسان، با نگرشش به جهان و تفکر در مورد این سوال همیشگی درباره جایگاه ما در آن و روشی که طنین جهان میشویم. از نظر شانی، موسیقی استاد جاودانه است. میشیا بر درک بهتر موسیقی استاد و آموختن برخی از ملودیهای او، برای دیدن آنچه در آنجا روی میدهد و الهام گرفتن از نظم و دیسپلین این استاد بزرگ نه تنها در موسیقی، بلکه در انسانیت تأکید کرد. و در انتها پاسکال گفت: انچه در مورد استاد الهام بخش است این است که به خود یادآور شویم چرا کارهایی را انجام میدهیم. استادانی مانند استاد الهی اصول اساسی را به ما یادآوری میکنند.
برگرفته از سایت e-OstadElahi.fr
* – فیلم مستند در معرفی هنر موسیقایی استاد الهی در موزه مت ۲۰۱۹ م، برگرفته از سایت OstadElahi
سلام و عرض ادب. بسیار متشکرم. روحم تازه شد با دیدن این فیلم.
عرض سلام و ادب
سپاس فراوان از مقاله جدید و ویدئو تاثیرگذار که آدم را به عالمی دیگر میبرد.
با درود فراوان به تمامی عزیزانی که این مقاله تاثیر گذار را تهیه کرده و همچنین فیلمی که از هنر موسیقی استثنایی استاد الهی برای ما به نمایش گذاشتید ممنون و سپاسگزارم و از خداوند یکتا برای همه شما عزیزان آرزوی سلامتی دارم.
سلام
من موسیقی دان نیستم اما این را میدانم که استاد الهی خود ساز تنبور را که مقام ومنزلتی در بین موسیقی دانان روزگار خودش نداشت اورا از سایه بیرون آورد از فرش اورا به عرش رساند. وسازی که در گمنامی بسر میبرد آنرا جهانی کرد .ودرضمن استاد برای اهلش مینواخت وافرادی که تنبور او را گوش کردن. دگر گون میشدند.ودر یک عالم فوق زمینی قرار میگرفتند.استاد از سر خود خواهی فقط برای خودش نمی نواخت بلکه با تنبور فضاومحیط را عوض میکرد وهمیشه چه خودش وچه دیگران در این رابطه مشاهدات خودشان را فرمودن(رژه رفتن سربازان داود)الان هم اگر کسی تنبور استاد را گوش میکند نباید فقط با گوش سر انرابشنود بلکه وجودش باید آنرا بشنودچون استاد همان لحظه نگهبان نواختن خودش هست .به این خاطر است تنبورش اثر جاودانه دارد
سلام، دوستان! بچند سال پیش ، به خاطر دوران نقاهت عمل ستون فقرات در منزل بستری بودم و عملاً تنها سر و دستها را می توانستم تکان بدهم. وقتی همسرم از منزل می رفت نمی دانستم تا شب که می آید چه کنم. از همان زمان خواندن کتاب روح نغمات پروفسور ژان دورینگ و شنیدن موسیقی استاد را شروع کردم و آنقدر در من تاثیر گذاشت که روزها دقیقه شماری می کردم که همسرم از خانه خارج شود و من تا شب در خانه خالی به موسیقی ایشان و خواندن متن کتاب درباره ایشان بپردازم. یادم هست که گاهی هنگام گوش دادن به نکته ای می رسیدم که بلافاصله در کتاب به جمله ای با همان مضمون می رسیدم. حدودآ پانزده روزی گذشته بود و من در فکرم گذشت که کاش دنیا همینطور بماند و من برای همیشه بستری باشم و وقتم فقط صرف موسیقی و خواندن کتاب شود که بلافاصله این فکر برایم پیش آمد که آرزوی بیجایی کرده ام. از فردا هم هر چه کردم نتوانستم کتاب را بخوانم. موسیقی نیز دیگر هیج گونه معنایی برایم نداشت. من مجبور شدم برای جمع کردن تمرکز هنگام گوش دادن موسیقی ایشان تلاش بسیار بکنم و ان را به یک عادت تبدیل کنم. اکنون سالها است که هرشب موسیقی ایشان را گوش می دهم . ارزو هم ندارم که با جذبه و خلسه باشد. فقط به عنوان تمرین توجه به استاد از آن استفاده می کنم.
موسیقی با روح ارتباط دارد و روح با خدا
باسلام و عرض ادب
تشکر بابت مقاله ی مفید و ارزشمندی که گوشه ایی از اثرات موسیقی استاد الهی بر ما نمایان شد. انشالله بتوانیم همواره از این داروی معنوی بهره ببریم .
از دست و زبان که برآید کز عهده شکرش به در آید
شکر که لیاقت گوش دادن به موسیقی اش را نصیبمان کرد.
سپاس از متیس عزیز
با عرض سلام وشکر از خدا یکتای بی همتا :
که با به روز کردن مطالب و ویدیو ها برایمان تلنگری است ، که شاید بتوانیم از این ، از خود بی خبری معنوی کمی بیرون بیاییم و بتوانیم جایگاهمان را در این کره خاکی پیدا کنیم که برای چه به اینجا امده ایم و متوجه شویم که در برابر این عظمت نامتناهی بفهمیم که هیچیم ولی برای این چه زحمات وتلاشهایی می کشید ، تا این روح به خواب رفته را بیدار کنیم. هیچ از موسیقی چیزی نمی دانم ولی این را روحم حس می کند وقتی چنین نواهایی را گوش می دهد ارام می شود.
Ba salam be hameie azizan va metis blog,az in ke az nemate shenidane mosighiie OSTAD barkhordaram be khod mibalam va khoda ra shokr mikonam .
gosh dsdsn be mosighiie OSTAD ,manande ab rikhtan be ruie atash ast va ruh ra aram mibakhshad.
باسلام و سپاس از دست اندرکاران متیس عزیز ،
گوش کردن فعال درواقع بنظر میرسد یعنی در حال انجام هیچ کار دگری نبودن . در آغاز که اولین سی دی های استاد الهی بدستم رسید ، در هنگام رانندگی با صدای بلند به آن آواهای ملکوتی گوش می کردم . وچقدر کیف و حال می کردم . کم کم و به تدریج دریافتم که در شان موسیقی استاد اینکه با دقت ودر سکوت و با صدای ملایم که که از ظرافت آن آواها کم نشود به آن ها گوش کنم . این تجربه کمکم کرد که زیبایی نهفته و رمز گونه آن را بیشتر جذب کنم .
با سلام
این دو نکته توجه ام را جلب کرد ؛
….همچنین در مقام یک انسان با نگرش به جهان و تفکر در مورد این سؤال همیشگی درباره جایگاه ما در آن و روحی که طنین جهان می شویم .
….آنچه در مورد استاد الهام بخش است ، این است که به خود یادآور شویم چرا کارهایی را انجام میدهیم .
و همچنین
… اما آنچه برای او مهم است ، درک منشأ خلق آن موسیقی است .
بسیار ممنون از شما که ما رو هم در جریان نظرات این موسیقیدانان بزرگ قرار دادید و بیشتر از پیش قدر موسیقی استاد را بدانیم و استفاده کنیم .
سلام وعرض ادب ،فقط میتوانم بگویم زبانم قاصر است از این همه نعمت وشکر گویی ،وبا تمام قصور وکوتاهی بسیار سپاسگزارم
“او” اراده فرموده که اکنون دنیا موسیقی اش را بشنوند! و جاذبه این موسیقی انگیزش حقیقت جویی را بیدار کند.
در این ایام سردی و تاریکی گوش سپردن به موسیقی استاد است که بارقه نور و امید را در دلمان روشن و زنده نگه میدارد
باید اکنون که دیگر امکانات یادآوری بعد معنوی کم شده است به موسیقی استاد که به لطفش در اختیارمان هست متوسل شویم ویادش را در دل زنده نگه داریم .
با سلام و تشکر از متیس عزیز و دست اندرکاران
درک این مطلب که موسیقی ایشان با هر مرتبه شنیدن به روح جان تازه ای میبخشد خود مهم هست. و چه نعمت بزرگی داریم که مرتب با مقاله های جدید به ما یاد آوری میشود.
برای من این نکته هم جدیداست و بسی مورد تامل؛
(استاد الهی میگوید برای شنیدن طنین ملکوتی باید ایگو را از میان برداشت و این یک وظیفه اخلاقی است که ………شنونده را شامل میشود) وظیفه اخلاقی…..
از خداوند منان آرزوی توفیق به عمل داریم.
او گفت:همه چیز در من عادی است، جز موسیقی ام……
ناله طنبور و بعضی سازها
اندکی ماند به آن آوازها
خشک سیمی خشک چوبی خشک پوست
این صدا از کیست؟ می آید ز دوست
مثل متن برهان الحق که اثری از خود استاد است، موسیقی ایشان که به صورت معجزه وار به صورت واضح و روشن بدست ما رسیده است، نعمتهای آسمانی هستند و این دنیا و آن دنیا را بهم وصل می کند. بخشی از این نعم آسمانی عبارت است از:
۱- بالا دستان،-۲- فرنگی،-۳- دو بالا و کریمخانی، ۴-گریلی ۵-گل و خار، ۶-هل پرکه، ۶-حق حق هو، ۷- هر واو سلطان، ۸- هرانی، ۹-هایم ، ۱۰- خان امیری، ۱۱- چاپی، ۱۲- جلوشاهی با تنبور ۵ سیمه ، ۱۲-جلو شاهی، ۱۳- خان امیری در جلوشاهی، ۱۴، نکیساو باربد، ۱۵، پاکوتکی، ۱۶- قطار و به دنبال آن سحری، ۱۷-قطار، ۱۸-وحدت نکیسا و باربد، ۱۸- سوئیت سحری با فرنگی، ۱۹-سوئیت سحری، ۲۰-سماع، ۲۱- مناجات سوئیت ساروخانی ، ۲۲-سوئیت ساروخانی، ۲۳- سوئیت شاه حسینی ، ۲۴-سوئیت شاه خوشینی، ۲۵- شکسته ، ۲۶- شیخ امیری دو استاد الهی ، ۲۷-شین طرز ، ۲۸- سوئیت ذکر ها ۲، ۲۹-سوئیت ذکرها، ۳۰- سوئیت بابا فقیهی ۳۱-سوئیت بابای جلیلی، ۳۲، طرز، ۳۳-تار، ۳۴- شیخ امیری ترکی، ۳۵- یا سلطان امان اگرم دایی، ۳۶- یا شاه تو با من باشی ، ۳۷-یاران و باطن ، ۳۸-زیردستان ، ۳۹-کاکا ردا ، ۴۰ -شانه جمبانک، ۴۱-سوئیت عابدینی، ۴۲- زنگ شتری ……….
با سلام بنده به مدت سه سال هست که توفیق پیدا کرده ام که تنبور را یاد بگیرم ، موسیقی استاد آنچنان پیچیده و عمیق است که باید سالهای سال تلاش کرد و در کنارش استاد آن لیاقت را بدهد که بتوانی یکصدم مشابه استاد نوازندگی کنی من شخصا از تنبور استاد بیشتر فهمیدم که بله معنویتش هم به مشابه تنبورش سخت ولی با کیفیت است که فقط با تلاش و توکل به دست میآید
درود، دوستان لطفاً برداشت خودتان را از این جمله که در ویدیئو آمده است بفرمایید:
” از دیدگاه استاد الهی ، زندگی در واقع یادگرفتن نحوه نواختن ساز روح است.”
با سلام درست مشابه نت هایی که استاد روی تنبور پیاده میکنن هر کدام کجا و بجا بودن آنها و ماها هم در زندگانی باید بدانیم چه جاهایی نفس وارد میشود و چطور با آن مبارزه کرد
با سلام وتشکر از مقاله خیلی جالب تون ویدیو خیلی عالی و واقعا به موقع بود
با سلام و تشکر از متیس بخاطر این مقاله و فیلم بسیار زیبا که بیش از پیش درک جایگاه والای موسیقی استادالهی را به ما یادآور کرد.
انشالا بتوانیم با گوش دادن مستمر به موسیقی استاد الهی از این گنجینه و نعمت استفاده کنیم.
((تیبو گارسیا توضیح میدهد که در ابتدا هنگام گوش دادن به موسیقی استاد به کارهای دیگری نیز مشغول بوده و این روش اولیه او در گوش دادن به این موسیقی اشتباه بوده است.))
توجه به این نکته ضروری است که گوش دادن به موسیقی استاد باید با نیت گوش دادن مستمر به این موسیقی باشد و ممکن است گوش دادن در حین رانندگی یا درحین انجام کارهای دیگر آن اثر مطلوب را نداشته باشد.
باتشکروقدردانی ازمیتس بلاگ به خاطر این فیلم بسیارزیباواموزنده
سلام و درود و تشکر بی نهایت از متیس که این مقالات موثر را برای آگاهی و جهت بخشی ما تدارک میبینند و در کل دست خدا درد نکنه.
دوست گرامی به مقدار فهم محدودم از مطالب استاد، اینطور میتوانم عرض کنم که روح هم مثل ساز قسمتهایی دارد و همانطور که برای یادگیری ساز باید با نت و پرده ها و طرز دست گرفتن ساز و چندین نکته دیگر را یاد بگیریم باید برای اینکه روحمان یک موسیقی (کارکرد درست روح بقدری زیبا و آرزوی انسانها باید باشد که به ساز زدن تشبیه شده و باید یک موسیقی دلنواز از آن به گوش برسد تا شنونده لذت ببرد و جذب حقیقت شود) خوب اجرا کند یک شناخت دقیق از اجزای آن و طرز کار آن(طب روح) داشته باشیم ، مثلا فکر و نیت و اراده و دیگر اجزای روح را مدیریت کنیم و یک زندگی رو به کمال داشته باشیم ، خوش به حال آنانی که این راه را خصوصا در این روزگار بسیار سرد معنوی باتوجه به مفاهیم اصیل معنویت طی کرده اند
درود بر یکتای بی همتا! با تشکر از اسماعیل عزیز که پاسخ سوال بنده را بخوبی دادند و مرا روشن کردند. این جمله در متن این مقاله نیز بسیار زیبا است که :
” ارتعاش موسیقی استاد یادآور بُعد اصیل روح است که در طبیعت و انسان وجود دارد و میراث او جاودانه است، زیرا به وسیلۀ ارتعاشات جهانی ما را به جاودانگی میرساند”.
من هیچ دانشی در موسیقی ندارم و هیچ درکی از مفهوم متعالی آن ندارم . فقط می فهمم که معنی آن با معنی این جمله که “موسیقی ارتباط مستقیم با روح دارد و روح ارتباط مستقیم با خدا” همبسته است. لذا موسیقی ایشان را هر شب گوش می دهم.
Dialogue with the Beloved (گفتگو با دوست): تراک دوم این سیدی به نام مقام شیخ امیری است که بخشی از آن را حاج نعمتالله ساخته است. در این ساخته، پایهی آهنگ از حاج نعمتالله است که استاد الهی آن را بسط داده است. این قطعه از آهنگهای مشهور برای تنبور به حساب میآید.
https://hadjnemat.com/philosophy_artistic_qualities_fa.php
بسیار سپاسگزار و شکرگزارم برای این ویدیو بی نظیر و تاثیر گذار درست در زمانی که خیلی نیازمندش بودم بدون اغراق جانی دوباره بمن داد . خیلی وقت بود ذهنم درگیر معنی گوش دادن فعالانه شده بود و جوابش در وقت خودش اومد . مطمین ام از این پس هر روز فعالانه و با اشتیاق بیشتری موسیقی استاد رو گوش میدم . جمله ای باعث بیشتر شدن این انگیزه شد : استاد هر آنچه که می توانست با کلمات به ما گفتن و آنچه را که نمیشد از طریق موسقیشون دارن به ما میگن . البته منی که در درک گفتار ایشون هنوز اندر خم یک کوچه ام قطعا بدون کمک خودشون و خداوند نمی تونم اندک درکی از این اعجاز داشته باشم . حالا متوجه میشم که چرا هر زمان عکس یا فیلمی از جمیز وب فرستاده میشه و می بینم موسیقی استادناخودآگاه به یاد میارم
درود بر یکتای بی همتایی که حیّ تواناست
آن یگانه بی همتایی که خالص و بی هیچ چشمداشتی؛ در هر زمان و مکانی هرآنچه موجب بودن ماست بما به رایگان میبخشد و هرآنچه هستیم از دریچه کَرَم بی حدّ و بی پایانش است که هست. آنچنانکه گویی سلامتی، خوشی، نیکویی و نیک بختی مان در نتیجه تلاشمان است که هست اما با کمی دقت میتوجه میشویم حضورش و نظارت دقیقش همچون اکسیژن خالصی که موجب حیات است و مفرح ذات، همه را یکسره برایمان فراهم کرده بی آنکه حتی به روی مان بیاورد یا جایی خودش را بما نشان مان بدهد. دست نوازشش همواره حامی و یاور بوده و هست و خواهد بود. چنین خلوص و بی ریایی در حمایت و نگهداری مان با هیچ چیزی قابل قیاس نیست، مگر آن حسّ خالص عشق الهی که از خلالِ نتهای موسیقی هستی بخشش به گوش جان می نشیند و گرمی بخش و هستی بخش مانست، بی آنکه حتی متوجه آن بتوانیم بشویم.
حال بر ماست که گوش جان را به شنیدنش بازکنیم . و نتایج و تاثیرات و تغییرات شگرفی که بر زندگی ، روح و جسم و جانمان میگذارد بیابیم. تلاشی است که نیاز به « محو شدن» در حضور آن معشوق و معبود ازلی و اَبدی دارد.
امید که در این زمانه به نور هدایتش چنین توفیقی نصیب جهانیان گردد تا آنقدر در « محو شدن در حضور الهی » تلاش و کوشش کنیم تا شاید « حصول نتیجه غایی» محو شدن در حضورش را همچون نتی از نتهای موسیقی اش شاهد باشیم.
هدف این قطعات این است که شما را با بخش دیگری از خودتان ارتباط دهد که در غیراینصورت کمتر در دسترس است
آنچه را در قالب کلمات نمی گنجید، از طریق موسیقی اش ابراز کرد
سلام و ارادت،
با تشکر فراوان از سایت متیس برای این متن بسیار آموزنده و ترجمه ی گلچینی از نظرات ارزشمند چهار نوازنده ی معروف در سطح جهانی، که یکجا بطور دستجمعی، برداشت و استنباط خود را تا جائیکه برایشان مقدور بوده از موسیقی بی همتای استاد الهی بیان کرده اند و به برخی از جنبه های این شاهکار هنری، عرفانی و معنوی اشاره نموده اند. همچنین ممنونم از ویدئوی فوق العاده درباره هنر استاد الهی.
متیس عزیز همانگونه که میدانید در سایتِ فرانسویِ (ای-استادالهی.اِف آر)، اشاره به سایتی جدید شده که به میزگرد همین اشخاص با نظرات جالب و علمی شان درباره ی موسیقی استاد الهی اختصاص یافته و چندین ویدئو از آنها به زبان فرانسه در این سایت جدید قرار گرفته است. نظر به اهمیت آنها در صورت امکان و یا لزوم خواهشمندم به فارسی ترجمه شوند و آنها را بتدریج یا بعدها در سایت متیس بلاگ قرار دهید. سپاسگزارم
بسیار عالی