هنر استاد الهی در موزه متروپولیتن

4 می, 2019
 

تالار بزرگ موزه متروپولیتن نیویورک در تاریخ‌ ۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ شاهد برنامه‌های متعددی پیرامون هنر تنبور استاد الهی( ۱۳۵۳-۱۲۷۴) بود.
یکی از این برنامه‌‌ها، نواختن قطعه‌ای از رپرتوار استاد الهی توسط دکتر شاهرخ الهی بود.
اخیراً کانال رادیویی اِن وای پی آر۱ برنامه‌ای را به این رویداد اختصاص داده است. در ادامه، گزارش جان شیفر۲ درباره هنر استاد الهی را می‌شنویم.

تا چند لحظۀ دیگر شما را به صحنۀ تالار گریس رینی راجرز۳ در موزۀ متروپولیتن می‌بریم. در این برنامه موسیقی زنده‌ای از موسیقی‌دان و عارف ایرانی قرن بیستم، استاد الهی، توسط پسرش دکتر شاهرخ الهی با تنبور نواخته می‌شود. صدای اکوستیکی که قرار است شما را به مکانی دیگر ببرد، و حالت ذهنی‌تان را تغییر دهد. این نکته‌ در هر سه قطعۀ مختلفی که امشب می‌شنویم، مشترک است، ولی این تنها چیزی نیست که این سه قطعه اشتراک دارند.

منظور از موسیقی برای تغییر ذهن، این نیست که شما را وادار کند به صورتی خاص نسبت به یک چیز فکر کنید در حالی که طور دیگری دربارۀ آن فکر کرده بودید. بلکه به این معنی است که روش فکری تغییر کند یا به عبارت دیگر سطح آگاهی عمیق‌تر شود. هدف این قطعات همین است. موسیقی سایکادلیا مطمئناً سعی داشت چنین کاری را انجام دهد ولی فرم‌های قدیمی‌تری از موسیقی هستند مانند موسیقی‌های آئینی یا شیوه‌های معنوی در فرهنگ‌های مختلف جهان مخصوصاً در آسیای مرکزی که در این نوع موسیقی غنی است و ما اکنون به آن منطقه می‌رویم.

موسیقی قرن بیستم از استاد الهی عارف، فیلسوف، قاضی و موسیقی‌دانی که دور از انظار می‌نواخت. او هرگز برای عموم ننواخت، هرگز در رادیو ننواخت. هیچ‌گاه موسیقی خود را ضبط نکرد. ما موسیقی او را از طریق خانواده و نزدیکانش می‌شناسیم زیرا گاهی به درخواست آنها، برایشان می‌نواخت و آنها از اثر حیرت‌انگیز موسیقی‌اش خاطره‌ها دارند. در دهۀ آخر عمر، یکی از پسرهایش مقداری از موسیقی او را ضبط کرد. این قطعات ضبط شده چندین سال بعد از درگذشت او به صورت سی دی منتشر شد و بدین ترتیب بود که توجه اشخاص مختلف به آن جلب شد. این موسیقی نه فقط طرفداران موسیقی بلکه نوروساینتیست‌ها (متخصصین عصب‌شناسی) را نیز به تفکر درباره اثرات آن واداشت. یکی از این متخصصین، دانیل لویتان۴ است؛ نویسندۀ کتاب‌ پرفروش‌ «این حالت مغز شماست در موسیقی »۵ .

«در بررسی موسیقی، مرسوم نیست آهنگ‌هایی را که دارای تمپوی متغیر هستند، جزو موسیقی ترانس (خلسه‌آور، مسحور کننده) به شمار آورد. زیرا در این نوع موسیقی تمپو باید ثابت بماند. اما این بدین معنی نیست که موسیقی با تمپوی متغیر نتواند باعث تغییر سطح آگاهی شود. در واقع باید گفت مکانیزمی که باعث تغییر سطح آگاهی به وسیلۀ این نوع موسیقی می‌شود هنوز مشخص نشده است، زیرا این نوع اثر نسبتاً کمترمورد تحقیق قرار گرفته است.»

مطلب بالا از دانیل لویتان است، موسیقی‌دان و متخصص اعصاب و نویسنده کتاب‌های متعدد از جمله کتاب «این حالت مغز شماست در موسیقی ». آنچه شنیدید، قسمت کوتاهی بود از فیلم مستند «هنر استاد الهی»، که من‌ هم برای چند سال روی آن کار کرده‌ام. این فیلم برای اولین بار در موزۀ متروپلیتن در شب دوم پخش شد: شب بعد از اجرای موسیقی‌ای که هم اکنون خواهید شنید.

موضوع دیگری که لویتان در این فیلم مطرح می‌کند این است که در طول تاریخ، موسیقی‌دانان متعددی هستند که دروناً اثر موسیقی بر ذهن را صدها سال قبل از تحقیقات نوروساینس درک کرده‌اند. می‌توان تعداد زیادی از نشانه‌های مخصوص در موسیقی یک هنرمند را که توسط آن به ذهن شما نفوذ می‌کنند در هر سه قطعه موسیقی برنامه امشب شنید. به عنوان مثال «تکرار» و بعد خارج شدن از «تکرار» و تغییر دادن آن که از حالات خلسه در شنونده جلوگیری می‌کند و درعوض شنونده را در حالت تمرکز خیلی بالا قرار می‌دهد. این حالات را می‌توان هم اکنون در پخش این قطعات ضبط شده احساس کرد و همین‌طور دربرنامۀ زنده‌ای که در تالار گریس رینی راجرز در موزۀ متروپلیتن به وسیله دکتر شاهرخ الهی، پسر استاد الهی به نام شاه حسینی اجرا گردید.

شاهرخ الهی قطعه‌ای از موسیقی پدرش استاد الهی را می‌نوازد، نام این قطعه شاه‌حسینی است و با تنبور سه سیمی نواخته می‌شود. در این قطعه تعداد زیادی صحنه‌های مجزا هست. استاد الهی هنگامی که این قطعه را می‌نواخت صحنه‌های متعددی در ذهنش شکل می‌گرفت. استاد الهی در سال ۱۳۵۳ درگذشت. پسرش دکتر شاهرخ الهی حافظ سنت موسیقی اوست و پسر بزرگ‌تر او دکتر بهرام الهی میراث‌دار فلسفه اوست. در ابتدا دکتر بهرام الهی موسیقی پدرش را بدون اینکه او باخبر باشد ضبط کرد، به این ترتیب است که ما موسیقی او را می‌شناسیم. استاد الهی این ساز ساده را با اضافه کردن سیم سوم به سازی با غنای زیاد تبدیل کرد که به آن هارمونیک عمیقی داد.
 




**************************************

۱ – NYPR
۲ – John Schaefer
۳ – Grace Rainey Rogers Auditorium
۴ – Daniel J. Levitin
۵ – This is Your Brain on Music