سازهای استاد الهی
در ماه فروردین ۱۳۹۷ش، موزه متروپولیتن یکی از تنبورهای استاد را در بخش گالری آلات موسیقی که به تازگی بازگشایی شده بود، قرار داد. در کنار این ویترین ویدیوی کوتاهی در مورد هنر استاد الهی به طور مرتب پخش میشود.
در ماه اسفند ۱۳۹۷ش، ویترین تازهای در همین موزه از سازهای استاد الهی در تالار جدید آلات موسیقی که به تازگی افتتاح شده است، اضافه شد. این ویترین که در مرکز این تالار قرار گرفته منحصراً به سازهای استاد الهی: تنبور پنجسیمی، سهتار، دف و چُگور اختصاص داده شده است.
جزئیات نوشتاری هر یک از سازها که در کنار آنها قرار داده شده به شرح زیر است:
با ابداع این تنبور پنج سیمی استاد الهی توانست رپرتوار مقدس تنبور را با موسیقی سنتی ایرانی در هم بیامیزد. بدنه و گردن این تنبور کمی بزرگتر میباشد. سیمهای دو ردیف اول آن به سبک ساختار تنبور و دو سیم بعدی – یکی هماهنگ با تناوب فرکانس بالا و دیگری با اکتاو زیر – مانند ساختار سهتار میباشد.
سهتار: سازنده رمضان شاهرخ، (قرن بیستم) ۱۹۵۳ م (۱۳۳۲ش). ساخته شده از چوب توت، گردو و سیم.
سهتار در حدود قرن پانزدهم ساخته شد ولی به مرور زمان تا قرن بیستم دارای چهار سیم شد. از سهتار در رپرتوارهای سنتی و همراهی با آواز استفاده میشود. این مدل غیر معمول که صفحۀ پشت آن صاف است برای مسافرت ساخته شده است. استاد الهی با این سهتار میتوانست سونوریتیهای (صدادهی) متفاوتی ایجاد کند. با اینکه اندازۀ آن کوچک بود ولی در دست او سازی پر قدرت میشد.
دف، حدود ۱۹۱۵م (۱۲۹۴ش) ساخته شده از چوب، پوست بز، و فلز.
سازهای کوبهای قابدار در تمام دنیا برای تقویت صدا و تقویت دیگر سازهای موسیقی در انواع موسیقیهای مقدس و سکولار استفاده میشود. دف، ساز اصلی در گروههای موسیقی سنتی در آسیای غربی به شمار میآید. طنین (تمبر) و تُنهای مختلف همراه با ریتمهای پیچیدۀ آن میتواند در ایجاد حالات مراقبه و جذبه موثر باشد.
چُگور با امضای سید علی (استان آذربایجان)؛ حدود ۱۹۳۶م (۱۳۱۵ش)، ساخته شده از چوب توت، استخوان گاو، و صدف.
چُگور در درجۀ اول سازی است قومی در میان اقوام آذری عاشیق (نغمه سرایان سیاری که آواز میخوانند). چگور بیشتر برای بالاد ( تصنیف) و قطعات موسیقی با همراهی ضرب استفاده میشد. تعداد سیمها در این ساز متفاوت است و میتواند تا ۹ ردیف به صورت سه گروه سه ردیفی قرار بگیرد. این ساز که به طور عمده در آذربایجان غربی استفاده میشود دارای دو گروه دو ردیفی و یک گروه سه ردیفی است.
ممنون از متیس عزیز
ما که دور هستیم به این وسیله توانستیم سازهای استاد راببینیم و با آنها آشنا شویم چه نغمه ها از چه دستی با آنها نواخته شده
باز هم ممنون
ممنون از ،متیس بلاگ.چون دور بودن هایمان را جبران میکند.ودلتنگی هایمان هم تسکین می یابد.
با سلام و تشکر فراوان از متیس عزیز که با این مقاله هم امکانات یاد گرفتن و هم یک نوع شرکت به این نمایشگاه فوق العاده و بی اندازه زیبا را به ما داد
با تشکر و سپاس از متیس بابت دادن آگاهی بیشتر در مورد سازهای استاد الهی
با سلام و تشکر از دست اند ر کاران متیس برای اطلاع رسانی از این نمایشگاه. در کتاب راه کمال فصل موسیقی آقای دکتر الهی
می فرمایند.:
موسیقی در ابتدا برای برانگیختن احساسات روحی خلق شد، زیرا این خاصیت را دارد که میتواند مستقیماً بر قلب اثر می گذارد و روح ملکوتی را به حرکت در می آورد و ار این راه ارتباط با خدا را تسهیل می کند.
نسبت هنرمند به موسیقی اش ، مانند نسبت گل به عطر است. موسیقی روحش را از هنرمند می گیرد همان طور که عطر رایحه اش را از گل.امیدوارم که بتوانیم از عطر این گل در جهت برقرای ارتباط با مبدأ استفاده کنیم.
بسیار بسیار شگفت انگیز و باشکوه ، به امید مشاهده این آلات موسیقی معنوی از نزدیک .
با عرض سلام وتشکراز این این مقاله ی زیبا
در ماه مارس ۲۰۱۹ به واسطه ی علاقه ی وافر فرزندم به موسیقی عرفانی تصمیم گرفتم او را به موزه ی متروپولیتن و بازدید از بخش گالری آلات موسیقی که به تازگی بازگشایی شده بود ببرم.
در زمان بازدید از موزه پس از بازدیداز تنبور استاد الهی به ویترین تازهای از سازهای استاد الهی در تالار جدید آلات موسیقی بر خوردیم که کلمات قاصر از وصف آن میباشند ..
دیدن این مقاله در سایت متیس، چنان شعفی در دل من به وجود آورد که خاطرات خوش این بازدید مجددا
برایم تداعی شد و گویی در حال بازدید از موزه و این بخش هستم، پس از بازدید از موزه پسرم که ۱۶ سالش می باشد دیدگاهش متفاوت تر از قبل شده و گویی انگیزه ای تازه با عملکردی تازه در جهات مختلف زندگی چه مادی و چه معنوی برای خود ترتیب داده که به عنوان مادر آن را احساس می کنم …
با تشکر و قدردانی از متیس عزیز که با درج این مقالات مجددا ما را به تکاپو وا می دارد .
«موسیقی الهی حقیقتا برای مراقبه و تجربه ای ماورایی است.»
سازی سه سیمه با قدرت یک سمفونی:
بزرگداشت استاد الهی، در موزه ی متروپولیتن نیویورک – منبع: نیویورک تایمز
«موسیقی الهی حقیقتا برای مراقبه و تجربه ای ماورایی است.»
این را کنت مور می گوید؛ مسئول بخش سازهای موسیقی در متروپولیتن.
« از جنبه ی موسیقایی، عادت کردن به آن کمی طول میکشد. اما من هرچه بیشتر به آن گوش میکنم، بیشتر متوجه تغییرات ظریف ریتمیک و آهنگینش میشوم؛ [تغییراتی] که برخی اوقات بسیار لطیف و در عین حال ناگهانی هستند.»
موسیقی استاد واقعا بی نظیره
به هر سازی که دست زدند به کمال رسوندنش
خوش به حال ما که می تونیم به این موسیقی گوش بدیم
با سلام بسیار ممنون و بسیار عالی
با سلام و عرض ادب
بندهتقاضادارم ، اگر امکانش هست هرنمایشگاه ویا کنفرانس که در هر نقطه دنیا برگزار میگردد ، به هر طریقی که مناسب میدانید ، در همین سایت اعلام بفرمایید
…
از اطلاع رسانی اخیر شما هم سپاس گزاری می نمایم
با تشکر
با سلام
مراتب تشکر و سپاسگزاری خود را از مجموعه سایت متیس ابراز می دارم که با این مقاله به آشنایی و آگاهی بیشتر ما از جنبه موسیقی شناختی متعالی استاد الهی و نقش عمیقشان در معرقی موسیقی اصیل عرفانی کمک کردند.
با عرض سلام چقدر خوشحال شدم در باره این سازهای ملکوتی مطلب گذاشتید با دیدن انها یک حس خوش به دلم امد از شوق دیدن این ویترین . موسیقی استاد مثل یک ابشار خنک و زلال وارد ان کنه ذاتم میشه و برام وجد و شادی میاره انگار دنیا هیچ هم نیست . ممنونم از شما متیس عزیز
با سلام تشکر از متیس بلا گ
من در موسیقی هیچ شناختی ندارم خدا را شکر با لطفی که شد از این طریق شناخت به این آلات موسیقی بطور درست و دقیق به من آموخته میشود وبدون تلاش خاصی یاد می گیرم و فوق العاده ارزشمند و مفید است بسیار سپاسگزارم
سلام ممنون از لطف و زحمات متیس بلاگ
با این روش که برایمان تهیه شده یکی از بهترین نحوه شناخت درست به آلات موسیقی استاد الهی است
چه آغاز و پایان نابی برای سال ۹۷!
مطالب بسیار جالب و با ارزش بودند همیشه دوست داشتم سازهای استاد را از نزدیک ببینم موجودات عزیزی که نغمات بهشتی زیبایی از آنها شنیده شد.
بسیار ممنون از زحمات شما
خیلی خیلی ممنون . وقتی چنین مطالبی را می بینم از ته دل شاد می شوم …
به امید روزی که معنویت واقعی در دنیا عالمگیر شود وهمه با معنویت واقعی وخالص آشنا شوند . خیلی ممنون دستتان درد نکند .
با سلام .و احترام بسیار برای این مجموعه
بسیار خوشحال میشم که این سازهای الهی و ملکوتی را از فضای مجازی مشاهده میکنم
از موسیقی هیچ چیز نمیدونم. ولی به لطف الهی هر روز به موسیقی استاد با جان و دل گوش میکنم. وقتی جایی هستم که هیچ شناختی از تعالیم و موسیقی استاد و یا شاید از خدا ندارن. در اپارتمان محل سکونتم . و یا در مجموعه ورزشی. هر روز صبح موسیقی استاد رو گوش میکنم .. مطمئنم در اون حوالی موجی از ارواح مثبت در حال شعف و شادی هستن و تمامی اون اطراف رو پر از انرژی مثبت میکنند .
سلام ، بسیار ممنون از انتشار این مقاله
….شب ها تنبور را در دست می گرفتم و مشغول ذکر می شدم …گاهی می دیدم آفتاب از پنجره آمده و اتاق را روشن کرده و روز شده
و من از سر شب همین طور مشغول نواختن و ذکر بوده ام . (آ ح۲ گ ۵۸)
سلام خدمت متیس عزیز، با تشکراز این مقاله ، اگر موسیقی استاد را با جان و دل گوش بدهیم تاثیر آنرا بر جسم و روح و روانمان میبینیم .
با سلام
«در یک جمع کوچک او به همراهی یک دف شروع به نواختن کرد.وقتی شروع به خواندن کرد . حس کردم فضا پر از نیرو است. تمام وجودم بطرف ساز و صدای استاد جذب شده بود. انگار هیچ چیز دیگری در جهان وجود ندارد . ذکر تقریبا یک ربع ساعت طول کشید. سپس همه چیز متوقف شد . پس از چند لحظه او دوباره قطعه ای را شروع کرد و این قطعه نزدیک نیم ساعت طول کشید. وقتی تمام شد طوری بود که انگار ما از آسمان روی زمین فرود آمده ایم. یکی از جمع نشینها آهسته در گوشم گفت. چه خبر شده. چرا صورتت اینطوری شده. بعد از جمع خود را در ائینه نگاه کردم . صورتم چنان میدرخشید که تا الان چیزی شبیه آنرا ندیده ام . این تغییر شکل تا فردای آن روز ادامه یافت و بعد محو شد . این تنها باری بود که چنین چیزی برایم اتفاق افتاد.»
روح نغمات ص ۱۴۶
ژان دورینگ
با سلام و سپاس از شما .
اغلب وقتى از خواب بیدار میشوم از طریق رادیو استاد به موسیقى استاد گوش میکنم . چنان انرژى میگیرم که همه سستى صبحگاهى فراموشم میشود و تمام روز انرژى دارم
با تشکر فراوان از شما
با سلام وتشکر فراوان از اطلاعاتی که زحمت میکشید و در اختیار ما میگذارید ،انشالله ماهم بتوانیم از آنها در جهت رشد دادن روحمان استفاده کنیم
با عرض سلام خدمت همگی دوستان:
اولین باری که موزیک استاد را شنیدم … نمی دانم یک ربع یا نیم ساعت یا چه مدت نواخته شده بود ولی در تمام زمانی که نواختن ادامه داشت در حال خاصی بودم وانگار با محیط اطراف روی زمین ارتباطی نداشتم حالا این موزیک را اروی تلفنم نصب کرده ام ودر زمانی هایی که نیاز دارم مثل زمان عبادت. یا زمان های پیاده روی ویا ،،،،،،،،، گوش می دهم چون انرژی مثبتی که در ان است را حس می کنم وخیلی مواقع کمک حالم است.
سلام خدمت دوستان عزیز
یکی از خواص موسیقی استاد که عملا آنرا تجربه کرده ام این است که با گوش دادن به آن برکت در زندگی و توجه ام نسبت به خدا بیشتر شده و حتی وقتی این موسیقی با صدای کم در منزل پخش میشود افکار بد و منفی جای خود را به افکار خوب و مثبت میدهد گویی فرشتگان و ارواح مثبت در منزلم رفت و آمد میکنند
با سلام
لذت بردن از موسیقی استاد یک حالت ذاتی است ؟ یا اکتسابی ؟
من خودم گاهی از برخی موسیقی های ایشان لذت میبرم ، ولی نه همیشه و نه از همه آنها .
…
از دوستان سپاسگزار میشوم مرا در بیدار کردن این حس و درک در خودم راهنمایی کنند.
با تشکر
با سلام به دوست عزیز
به نظر من باید در هنگام گوش کردن به موسیقی استاد به نوازنده آن اثر توجه کنیم چون هر اثری هنری نشات گرفته از افکار و روحیات خالق اثر میباشد بنابر این با توجه به استاد آن اثر معنوی که در موسیقی ایشان نهفته است را حس می کنیم و حداقل خاصیت آن این است که با گوش دادن به موسیقی استاد توجه مان به خالق و حس غربت و دوری از یار حقیقی را درک می کنیم.
سلام
ویدویی که در عکس اول در حال پخش هست مربوط به چه کسی است؟
با درود و سلام خدمت همه عزیزان
بنده در آن حدی نیستم که توان نظر دادن در مورد موسیقی استاد را داشته باشم ولی فکر میکنم که موسیقی استاد مانند باغ گل معطریست که اگر با توجه وارد باغ شویم عطر هر گل را متوجه میشویم و از هر گلی انرژی خاصی میگیریم و اگر بی توجه وارد باغ شویم عطر را متوجه میشویم و انرژی کلی میگیریم ولی نه در حد توجه. تقریبا هر روز به موسیقی استاد گوش میدهم و اثر مثبت را در زندگیم احساس میکنم. با آرزوی موفقیت
با سلام
استاد الهی در مقام موسیقیدانی استثنائی ، نواختن تنبور را از کودکی آغاز کردند .او برای موسیقی، منزلتی والا قائل بود و در سراسر عمر ، پرداختن به آن را جز لایتجزای برنامه روزانه خود قرار دادند.
راه کمال ص ۱۷
تصمیم گرفتم برای کیفیت بهتر و بیشتر عبادتهایم ..تمرین فکر و ذکر..حتما هر روز انشالا به موسیقی استاد با توجه گوش بدهم
Thank you so verry much metisblog
با سلام خدمت همگی
دوست عزیز ام اف محترم فرمودین که لذت بردن از موسیقی استاد یک حالت ذاتی است؟ یا اکتسابی؟
دوست عزیز چیزی که از تعالیم استاد یاد گرفتم این ا ست که وجود ما بینهایت استعداد باالقوه دارد .برای استارت این بی نهایتها .تنها چاره کار بخاطر رضایت خدا تمرین و تلقین و تکرار و بخود فشار اوردن است . تا بمرور به ان مورد انس بگیریم .در اثر تکرار بتدریج از ان موضوع لذت هم میبریم . حتی اگر خیلی هم پیشرفت نکنیم . مثل خود من . من بعد از سالها الان از موسیقی استاد لذت میبرم و با اطمینان میدونم که چقدر برایم تکرار این موسیقی مفید است. .برای سبک موسیقی جدید باید انقدر به ان گوش بدهیم که وجودمان و گوشهایمان از شنیدنش لذت ببرند . پس در این حالت با فشار باید این لذت رو کسب کنیم
البته در مواردی هم میتونه ذاتی باشه
از این افراد با استعداد ذاتی در رمینه های مختلف از دوران کودکیشان در اجتماع زیاد میبینیم
کودکی که از دو یا سه سالگیش سازی را مینوازد که حتی دستهای کوچکش قادر به نگهداشتن ساز نیست.
برای بیدار کردن حسهایمان بیشترین کمک رو با تلاش خود و کمک یکتا باید دریافت کنیم. و اینکه باید مراقب حیله های نفس اماره مان باشیم که او به ما القا نکند .که تو از این قطعه لذت میبری یا نمیبری .
مگر تزریق سرم و دارو لذت بخشه؟
لذتش رو وقتی میفهمیم که سلامتی یمان را دوباره بدست بیاوریم
درس خواندن و یاد گرفتن برای انسانها لذتش از تفریحات دنیای مادی خیلی کمتر هست
بطور کلی خواستن
توانستن است
ببخشید زیاد صحبت کردم