توجه دائم

7 سپتامبر, 2018
 
«به یاد آن‌که بر سفینۀ هستی فرمان می‌راند»


 
این مکتب مانند طب جدیدی است که بعد از سالیان متمادی ریاضت و تجربه و تحقیق دریافتم باید این‌طور باشد. در حقیقت تجربیاتی است که خودم به دست آوردم .*


 
OE2طب جدید روح، یا معنویت فطری سرفصل تازه‌ای در تاریخ معرفت انسانی است که راه نوینی برای خودشناسی و خداشناسی در پیش پای جویندگان حقیقت باز کرده است. معنویت فطری ریشه در تجربه و عمل دارد. و به انسان امکان می‌دهد در چهارچوب یک زندگی طبیعی و مفید در اجتماع، به طور طبیعی روح و روان خود را معناً بیدار و فعال نگه ‌دارد و کم‌کم به درجه‌ی دقیق‌تر و عمیق‌تری از آگاهی و هوشیاری نسبت به خویش برسد.

به مناسبت ۱۲۳مین سالگرد تولد استاد الهی، ترجمه فصل ۲۵ «توجه دائم» از کتاب راه کمال۱ ارائه می‌شود. توجه دائم روشی است برای دریافت نور مبدأ به طریق فطری.


توجه دائم

اصل عبادت همان توجه دائمی به خداست، بدین معنی که
در هیچ حالی خود را تنها نبینیم.

هر کس برحسب فرهنگ خود،‌ روشی برای توجه به او و دریافت نور او دارد. یک روش طبیعی برای دریافت نور او به طور مداوم و ملایم و به‌مقدار فیزیولوژیک٢ توجه دائم است. توجه دائم یعنی به خاطر داشته باشیم که سیاله الهی دائماً ما را احاطه کرده و هر خوبی که برای ما پیش می‌آید از اوست؛ مادام که این حالت را در خود نگه داریم او هرگز ما را تنها و بی‌کس، به حال خود رها نمی‌کند.

توجه دائم از طریق کار همزمان روی فکر و رفتار به دست می‌آید. کار روی فکر بدین معنی است که در طی روز به یاد داشته باشیم که سیاله الهی همواره حاضر است و به‌طور دائم ما را همچون هوایی که تنفس می‌کنیم در بر گرفته است. کار روی رفتار یعنی در طی زندگی روزمره خود را وادار کنیم عمل ما مطابق با ندای وجدان و رضایت خدا باشد.

در ابتدا کافی است با تلاش ذهنی مختصری، تصور کنیم که او همواره در کنار ما حاضر است و همیشه همراه ماست تا یاری‌مان دهد، و سپس در تصمیمات خود در صدد جلب رضایت او باشیم. برای این منظور، باید خود را ملزم به رعایت حقوق مشروع دیگران بدانیم. برای آنکه این کوشش ذهنی موثرتر بوده و زودتر به نتیجه برسیم، توصیه می‌شود یک برنامه عبادتی منظم، به‌ویژه به صورت تمرین فکر و ذکر به مدت چند دقیقه، و بلکه بیشتر در روز داشته باشیم. اگر به این روش فکر و رفتار با پشتکار ادامه دهیم، بعد از مدتی توجه دائم در ما نقش می‌بندد و تبدیل به طبیعت ثانوی خواهد شد: هر گاه توجه خود را به یکتا معطوف کنیم احساس خواهیم کرد که سیاله الهی( حضور‌ او ) ما را احاطه کرده و تنها نیستیم. سیاله او همواره ما را در بر گرفته، مهم اینست که ما هم مرتباً به خود یادآوری کنیم که او حاضر است.
بعد از رسیدن به این حالت، تمام اعمال، افکار و گفتار ما حالت عبادت پیدا خواهند کرد. بدین ترتیب والدین مسئولی که نگران پرورش مفهوم اخلاق در فرزندان خود هستند، طبیبی که بیماران خود را از روی وجدان درمان می‌کند، دانشجویی که به نیت این که عضو مفیدی برای جامعه شود درس می‌خواند، قاضی درستکاری که تسلیم فشارها و وسوسه‌ها نمی‌شود یا فردی که با دیگران هنگام سختی همدردی می‌کند، همگی، مادامی که طبق ندای وجدان عمل کنند، در حال توجه خواهند بود ولو آنکه ظاهراً به انجام کارهای روزانه خویش مشغول باشند. از آن جا که ندای وجدان انعکاس ندای الهی در انسان است، عمل به ندای وجدان همان عمل به رضایت او محسوب می‌شود، خواه فرد به این موضوع آگاه باشد یا خیر، خواه به خدا اعتقاد داشته باشد یا خیر. اما اگر به خدا معتقد باشیم، اثرات مثبت اعمال ما بر روحمان چندین برابر خواهند شد.

بنا بر آنچه گفته شد توجه دائم به معنای کناره‌گیری از زندگی اجتماعی و خانوادگی به منظور اختصاص دادن تمام وقت خود به زهد و عبادت و تفکر درباره عالم ماوراءالطبیعه نیست؛ مقصود این نیست که از طریق تکنیک‌های گوناگون مدیتیشن، خود را در حالت‌های آگاهی دگرگون قرار دهیم. منظور ایجاد خلاء فکری (خلاء ذهنی دراز مدت و غیره) نیز نیست. استفاده از این تکنیک‌ها هیجانات خوشایندی ایجاد می‌کند ولی کاری به سیرکمال معنوی ندارد، زیرا چنین کاری عقل سلیم را رشد نمی‌دهد.

توجه دائم به ما امکان می‌دهد نور او را به طور پیوسته و به مقدار فیزیولوژیک جذب کنیم و به همراه آن انرژی فراعلی را دریافت کنیم. و به طور طبیعی روح و روان ما را معناً بیدار و فعال نگه می‌دارد. اثر دیگر آن اینست که هیچگاه خود را تنها و بی پناه احساس نمی‌کنیم. می‌دانیم او مراقب ماست و ما را محافظت می‌کند. به‌تدریج خوش‌‌بین‌تر می‌شویم، و به طور طبیعی احساس آرامش بیشتری می‌کنیم و مشکلات زندگی کمتر روی ما اثر می‌گذارد. در یک کلام، با خود بیشتر در صلح و صفا بوده و احساس خوشبختی بیشتری می‌کنیم.‌

**************************

* – گفتار ۵۶۰ آثارالحق جلد ۲
۱- کتاب «راه کمال» (ادیت جدید) در ژانویه ۲۰۱۸ در فرانسه منتشر شد.
٢- فیزیولوژیک بدین معنی که میزان نور او با طبیعت روح و روان انسان مطابقت دارد و منجر به حالات روحی-روانی مصنوعی که عقل را مختل می نماید نمی شود.