تنبور استاد الهی در موزه متروپولیتن نیویورک
این نمایشگاه در گالری هاگوپ کوورکیان۱ در بخش هنر اسلامی برگزار شد. در واقع، موزه متروپولیتن اولین موسسه رسمی در امریکا بود که به بررسی موسیقی استاد پرداخت. این نمایشگاه نسبتاً کوچک با استقبال زیادی روبهرو شد، و بیش از ۱۰۰۰۰۰ تماشاگر از کشورهای مختلف به دیدن آن آمدند.
رسانههای جمعی نیز از توجه به این نمایشگاه غافل نماندند و مقالاتی را به معرفی موسیقی استاد اختصاص دادند. علاوه بر این، بلاگ موزه متروپولیتن نیز، بازتاب مثبت بازدیدکنندگانِ این نمایشگاه را همپوشانی میکرد.
چند سال بعد از برگزاری نمایشگاه « تنبور مقدس: هنر استاد الهی»، مسئولین موزه متروپولیتن، تصمیم گرفتند، در بخش گالری آلات موسیقی۲، که مدتی برای بازسازی تعطیل شده بود و اخیراً بازگشایی شده، بخشی را به معرفی تأثیرگذارترین موسیقیدانان قرن بیستم اختصاص دهند.
با توجه به استقبال از نمایشگاه استاد الهی در سال ۲۰۱۴ میلادی و آشنایی با هنر بدیع او، تصمیم گرفته شد که یکی از آلات موسیقی استاد در این بخش جدید موزه به نمایش گذاشته شود.
با موافقت بنیاد نور، یکی از تنبورهای مخصوص استاد برای مدت پنج سال به صورت امانت در اختیار موزه متروپولیتن نیویورک قرار گرفت. این تنبور از دو ویژگی خاص برخوردار است:
۱- ساخت آن بر اساس اندازهگیریهای دقیقی انجام شده که استاد شخصاً به سازندۀ آن (نریمان) تعلیم داده بود.
۲- خیلی از قطعات موسیقی باقی مانده از استاد که تعدادی از آنها به صورت سیدی منتشر شدهاند، توسط این تنبورِ خاص نواخته شده است.
این بخش از موزه متروپولیتن، در فروردین ماه ۱۳۹۷ شمسی، همزمان با عید نوروز بازگشایی شد.
این تنبور توسط نریمان آبنوسی(۱۳۰۲-۱۳۶۱ ش) در اواسط قرن بیستم در تهران از چوب توت ساخته شده است.
استاد الهی (۱۲۷۴-۱۳۵۳ش) متفکرِ عارف، قاضی و استاد تنبور است. او بیشتر قطعات رپرتوار خود را با این ساز نواخته است.
تنبور در سنت اهل حق سازی مقدس محسوب میشود و بیشتر برای توجه به مبدأ (مدیتیشن) و ارتباط با خالق استفاده میشود.
تنبور در اصل دارای دو سیم بود، استاد الهی با اضافه کردن سیم سوم، این ساز را متحول ساخت. همچنین با به کار گرفتن ده انگشت دست هنگام نواختن، تکنیک نوینی در نواختن تنبور ابداع کرد.
متیس بلاگ
۱ – Hagop Kevorkian
۲ – Dept. of Musical Instruments
ضمن عرض سلام از متیس عزیز و قدردانی از دست اندرکاران گرانقدر آن از ارایه این مقاله جالب تشکر میکنم. انشاالله بتوانیم از موسیقی استاد بهره کافی ببریم.
با سلام ، یکتای مهربان را شکر میکنم که توفیق دیدار از این نمایشگاه را به من عنایت فرمودند . اثرات مثبت ان در روح روانم هنوز باقی است و هر زمان که ان لحظه ها را بیاد میاورم گرمی خاصی را احساس میکنم . امروز نیز ان لحظه های نورانی برایم تکرار شد .
با سلام و تشکر مجدد از متیس بخاطر این مقاله زیبا
استاد الهی می فرمایند:((موسیقی با روح ارتباط دارد و روح با عالم معنا))
اگر بتوانیم برنامه موسیقی معنوی،یعنی موسیقی که بتواند بر روی روح اثرات مثبت معنوی داشته باشد را در زندگی شخصی خود بگنجانیم، می توانیم از اثرات مثبت آن در زندگی روزمره بهره مند شویم .
با عرض سلام و تشکر از این اطلاع رسانی به ما
سلام ،
سپاس فراون برای زحماتتان.
با درود و سپاس از زحمات!
این مقالۀ عالی شوق و ذوق پرداختن بیش از پیش به موسیقی استاد الهی را در وجود انسان بیدارتر میکند.
بسیار مفید بود. خیلی ممنون
با سلام
متیس عزیز ممنونم از قرار دادن این مقاله زیبا و یاد اوری گوش دادن به این ساز مقدس.و شکر فراوان از یکتای بی همتا
با سلام مجدد وقتی به سی دی تنبور گوش می دهم با اینکه هیچ استعدادی هم در زمینه موسیقی ندارم ولی با روشن شدن این موسیقی احساس میکنم امواجی مثبت تمام اطرافم رو پر میکنه .
با سلام و سپاس از زحماتتان
من تقریبا هر روز به موسیقی استاد گوش میدهم البته بیشتر مواقع بدون توجه ولی باز هم اثرات مثبت موسیقی استاد را احساس میکنم. مثلا احساس امیدواریم بیشتر است و در طی روز بیشتر مراقب رفتار و گفتار و افکارم هستم.
موسیقی استاد الهی نوای اسمانی است که روح را تلذذی
خاص می بخشد – این صدا از کیست اید این ز دوست
موسیقى استاد زندگى من رو متحول کرد . أوائل عادت به این نوع موسیقى نداشتم و برایم عجیب بود. الان وقتى فکر مى کنم در مورد یک موضوعى تفاوت از زمین تا آسمان است برایم که موزیک استاد روشن باشد یا نه. حتى طراوت گیاهها که هیچ وقت قبل از موزیک استاد دوام نمى آوردن را حس مى کنم. امیدوارم همیشه دسترسى داشته باشیم. موزیک استاد برایم مثل خوراک و اکسیژن است.
باسلام و درود و تشکر از متیس گرامی
ساز مقدس استاد در نمایشگاهی با عنوان: ” نمایش سازهای تأثیرگذارترین موسیقیدانان قرن بیستم” قرار داده شده. باید اذعان کرد از نظر اشخاص حق بین ایشان نه تنها در زمینه موسیقی بلکه به طور کلی و همه جانبه تأثیرگزارترین فرد قرن بیستم میباشند.
ساز ایشان مقدس است زیرا وسیله ارتباط با عالم معناست و اثر الهی در نواهای آن است و شنونده به شرط توجه، انرژی مافوق علی از آن کسب میکند حتی اگر شناختی از موسیقی نداشته باشد.
با تشکر فراوان از متیس عزیز کسانیکه زحمت می کشند و
این مطالب رو برای ما تهیه میکنند ۰این موسیقی برای من
هم عین همان اکسیژن هست امیدوارم روز به روز موفق تر باشید در کارتان با تشکر فراوان از متیس عزیز
تنبور استاد ،اثر درمانی برای روح دارد، آرامش بخش است.
باسلام و تشکر از متیس عزیز و دست اندر کاران ۰موسیقی استاد انرژی منفی را دور و اترژی مثبت جایگزین می شود .
سپاس فراوان متیس عزیز
با تشکر از متیس عزیز بابت زحمتهایی که برای ما میکشد
موسیقی استاد همینطور کتابها وتعالیمش هر چقدر زمان بگذرد متوجه میشوند که استاد چه عظمتی داشته وبرای بشریت چکار کرده
با سلام و تشکر – بر گرفته از:
http://ostadelahi.com/fa/life-fa/exhibitions/the-sacred-lute-the-art-of-ostad-elahi/
استاد الهی میگفت «موسیقی ارتباط با روح دارد و روح ارتباط با خدا. اگر به همان حالت روحانیاش اجرا کنند، سیم ارتباط به مبدأ وصل میشود».
اثر موسیقی استاد ناشی از یک عمر خودشناسی است به منظور دستیابی به معنویتی واقعی و متعالی کردن روح انسانی.
با سلام و درود
اشرف عزیز خیلی ممنونم از معرفی سایت
ba salam va tashkor fravan az etela resani be ma ,
با سلام به همگی
متشکرم از اشرف عزیز . با دیدن نمایشگاه و صحنه های روحانی ما را هم مستفیض کردید .
با سلام و تشکر از زحمات زیادى که میکشید در ضمن یاد اورى زیبایى بود ممنونم از مقاله با ارزش
با سلام و تشکر ،
من متاسفانه از موسیقى هیج سر رشته اى ندارم ولى بعلت اثرات بسیار مثبت موسیقى استاد اغلب به ان
گوش مى دهم . اگر نخواهم از تغیرات مثبتى که در روح و روان و زندگى و دیدم نسبت به دنیا حرف بزنم ،
ولى این نکته را لازم مى دانم بیان کنم که گوشم به نغمات و صداى طبیعت و پرندها بسیار حساس شده
و اغلب وقت پیاده روى صداى پرندهایی را مى شنوم که قبلا نمى شنیدم .
با سلام خدمت همگی دوستان ومتیس عزیز:
اوایلی که موزیک استاد را گوش می کردم زیاد برایم قابل درک نبود. مدت کمی بعد احساسم عوض شد وهنگام گوش دادن حال بسیار خوبی داشتم مخصوصا اگر انرا در محیط های خاصی هم گوش دهم ،… یکی دیگر از اثرات ان هنگام گوش دادن به ان ، برایم این است که افکار منفی را از من دور می کند و جوی ارام بوجود می اورد. از اثرات دیگری که از ان دیدم روی بچه های اطرافیان است که وقتی کودک بودند پدر ومادر انها شب هنگام خواب این موزیک را در اطاق انها روشن می گذاشتند والان که سالها از ان گذاشته انها واقعا بچه های صالحی هستند البته عواملی دیگری هم وجود دارد که بی تاثیر نبوده
البته که صد ها اثر دیگر دارد که هرکس برحسب موقعییت وسطح درکش انرا حس میکند.
سلام
همانطور که در نظرات ارسالی هم اشاره شد ، برای استفاده بیشتر از این موسیقی فوق العاده باید گوشمان را به شنیدن آن عادت دهیم. هر چه بیشتر به این موسیقی گوش دهیم، اثرات بیشتری از آن می گیریم و در گوش دادن به آن مشتاق تر می شویم
با سلام و احترام
بسیار سپاسگزارم .
با سلام . به عنوان کسی که علاقه مند به موسیقی هست و سالها با موسیقی زندگی کرده ام البته موسیقی دان نیستم باید عرض کنم موسیقی حضرت بهترین روش برای متعال کردن روح و روان هست بدین معنی که زمانی بسیار ناراحت ، غمگین ، افسرده هستید مدتی به این موسیقی گوش کنید شاید نفس مبارزه کند و بخواهید موسیقی را خاموش کنید ولی چندین دقیقه مبارزه کنید و خود را مجبور به گوش کردن کنید شاید بتوان کفت همانند دارو عمل می کند . میتوان بیشتر موسیقی های موجود در بازار را در دو گروه گنجاند: گروهی که انسان را محزون و غمگین می کند ( معنوی یا مادی ) و گروهی که انسان را سرزنده (شاداب) و یا سرخوش می کند ولی موسیقی استاد الهی انسان را متعال می کند در حالت شادی متاسفانه هنوز تجربه ای ندارم ولی در زمان های که غمگین و افسرده بوده ام به موسیقی استاد گوش کرده ام بسیار موثر بوده . الحمد الله با توجه به تکنولوژی به سادگی می توان در همه جا امکان دسترسی به موسیقی استاد. آ داشت . سایت رادیو استاد هم به طور شبانه روز موسیقی استاد را پخش می کند . Radio Ostad Elahi
با سلام خدمت دوستان ومتیس عزیز
وقتی می فرمایند موسیقی با روح ارتباط دارد وروح با خدا باید استفاده کنیم .وبرای خود برنامه ریزی کنیم ودر اولین فرصت گوش گنیم موسیقی استاد را با اینکه چیزی در مورد موسیقی نمی دانم ،،وقتی موسیقی روی گل اثر مثبت دارد چطور می تواند روی بنده اثر نگذارد،امید وارم از این فرصت کم استفاده بهتری ببرم شاید امروز اخرین روز از زندگیم باشد،در ضمن از دوستانی که تجربه هایشان را می نویسند تشکر می کنم چون در درک مطلب برایم کمک می کند.باتشکر
به قول مولانا ناله تنبور وبعضی از سازها اندکی ماند به ان اوزها من نوعی از ساز تنبور چیزی نمیدانم ولی وقتی ادم موسیقی خالص وناب وملکوتی استاد الهی گوش میده از دنیای خاکی فاصله میگیره پس قدر دان این نعمت الهی باشیم که هر روز در برنامه روزانه خود قرار دهیم که خیر وبرکت در انست
اوایل جوانی از اشعار باباطاهر بسیار لذت میبردم از اشعار حافظ نه به همین قیاس از موسیقی های دیگر لذت میبردم ولی با موسیقی تنبور استاد آشنا نبودم ، بعد از مدتی استفاده متوجه تفاوت و بی نظیری تنبور ایشان شدم ، بطوریکه روح گرسنه ام وادارم میکند پی گیرش باشم تا تلف نشوم .با سپاس از تجربیات ارزشمند
ازتجارب گران بهای عزیزان بسیار سود بردم و اضافه میکنم به محفوظاتم و حتی یاد داشت میکنم و موقع گوش دادن.به موسیقی استاد مرور میکنم و البته منهم تجربه ناچیزم را برای لذت و استفاده بیشتر هنگام گوش دادن بتنبوراستاد باز گو کنم ؛
؛ وقتی بادقت پی گیر ملودیها میشوم، تکرار اکثر ملودیها بقدری دلنشینند که انسان میخواهد ، مرتب ادامه داشته باشد میل به تکرار انها تمامی ندارد، دقت بتغییر ملودیها هم لذت وتوجه وانگیزه شنیدن بیشتر در من ایجادمیکند ، دانستن وجه تسمیه و حکایت هرکدام از تِرّکها هم تاثیر فراوانی در بهره بردن دارد ، تمایل دارم تجربه عزیزان برای حظّ و استفاده بیشتر از هزاران خواص کشف شده و ناشده تنبور استاد را بیشتر بشنوم تا حد اکثر استفاده را ببرم گو اینکه موقع اتمام و خاموش کردن هم توانایی دل کندن و خاموش کردن نمیماند
با تشکر از تجربیات و زحمات همه عزیزان ، مطالب و تجربیاتشان در وجودم تحول ایجاد نمود ، و انشاءالله که بتوانم انرژی انرا برای مهربان بودن و مبارزه با نفس و خدمت بخلق و …. در تمام شئون زندگی حفظ کنم
.
سلام ضمن تشکر از عزیزان متیس بنظر اینحقیر هر کسی مطابق ظرفیت واداراکش میتواند از دریای بیکران این فیض عظیم استفاده ببرد وبستگی به فرد وحالات مختلف او دارد.گاهی که در سختی وتنهایی وگرفتاری روزگار گیر کرده باشی ومثل کشتی شکسته هیچ راه نجاتی را حس نکنی در ان حالت موسیقی استاد را گوش بده ببین چطور ارامت میکنه.
بهنام عزیز؛
اشاره شمابظرفیت و ادراک ، برای خیلی از افراد علی الخصوص خود من مصداق دارد ، شاید هم حتما به سواد و یا خدای ناکرده به بی ایمانی ارتباط زیادی نداشته باشد . بلکه ، باری بهرجهت زندگی کردن ، برنامه نداشتن در زندگی ، از جمله برای همین گنج جاوید موسیقی استاد الهی است که به محروم ماندن از نعمت ها و تباهی زندگی می انجامد .
اگر وقت کافی بگذاریم و چند بار در گلزار موسیقی استاد با دید عمیق گشتی بزنیم ، و ابتدا با چند گل انس بگیریم ، طولی نخواهد کشید که بتدریج با تمام گلهای این گلزار مانوس و دلبسته خواهیم شد .
معتقدم دوستان عزیزی که( مانند شروع خودم) امروز و فردا کرده اند و تا کنون به این گنجینه حیاتی دست نیافته اند ، هرچه زودتر اقدام نموده و از این موهبت الهی بهره مند گردند .
حقیقت اینکه انسان نعمتی را بدست آورد ، افسوس میخورد و حیفش می آید عزیزانش بهره مند نگردند ، چونکه واقعا به آسانی قابل چشم پوشی نیست .
قدم جدی که بردارند ، آنگاه متوجه میشوند که سود کردند یا زیان .
با سپاس