تعالیم استاد الهی

28 آوریل, 2010
 


نوشته: پروفسور ج.و. موریس

مشی فکری استاد الهی مبتنی بر شناخت جوهر و اصول مشترک تمام ادیان است که درک آن فقط از طریق عمل به معنویت میسر می‌باشد. استاد الهی در تألیفاتش، به زبان کُردی و فارسی،  عقاید خود را در هر دو زمینه‌ی الهیات و عرفان اسلامی بسط داده است. با این وجود، در تعلیمات شفاهی خود، برای کسانی که با ادیان و ملیت و عقاید مختلف برای راهنمایی نزد او می‌آمدند،  به طور مستقیم و با روشی سیستماتیک و فراگیر  به تشریح کاربُرد عملی حقایق معنوی پرداخته است.  این تعالیم در دو مجلد به نام آثارالحق گرد آوری شده است.

استاد الهی با تعلیمات شفاهی خود و  پاسخ به سه سؤال بنیادین متافیزیکی و اخلاقی درباره‌‌ی منشأ  و فطرت انسان، حقوق و وظایفش و مقصد نهایی‌اش، دانشگاه معنوی را  برای تمامی انسان‌ها با هر فرهنگ و عقیده، پایه‌گذاری کرد. آموزه‌های استاد الهی، روش عملی منسجمی را در اختیار انسان قرار می‌دهد که پیشرفت معنوی او را در تمام مراحل مختلف  میسر می‌سازد. از نکات اساسی تعالیم او می‌توان به توضیح مفهوم نقش مظهریت الهی اشاره کرد.

تعالیم استاد الهی بر اساس فطرت معنوی انسان و متمرکز بر طبیعت چند بعدی  «خود» و نقش آموزنده‌ی کشمکش میان روح ملکوتی و عدم تعادل مداوم امیال نفس اماره می‌باشد. استاد الهی با تفسیر منطقی  اصل «زندگی های متوالی» ضرورت این اصل را در فرایند سیر کمال روحی به وضوح مشخص می‌سازد. او معتقد است پختگی معنوی با ضعیف کردن نفس اماره از طریق ریاضت حاصل نمی‌شود،  بلکه باید روح ملکوتی و اراده را تا حدی تقویت کرد،‌ که دیگر نفس اماره تسلطی بر آن نداشته باشد. همچنین معنویت عبارت است از برقراری تعادل در تمامی امور.  تعادلی که می‌بایست در بطن یک زندگی فعال به‌دست آورد زیرا فقط در اجتماع است که  انسان می‌تواند فطرت واقعی خود را بشناسد و خصوصیات انسانیت را در درون خود رشد دهد و به کمال برساند.

تعالیم استاد الهی همواره بر ضرورت مدارا، اتحاد و صلح متمرکز است. این تعالیم که در زمان درگذشت او تنها به گروهی کوچک از شاگردان ایرانی و فرانسوی محدود می‌شد، بعدها از طریق شاگردانی که به آن عمل می‌کردند، و رفتار آنها سرمشق جامعه بود، چنانکه استاد الهی بر آن تأکید داشت، گسترش یافت.  انتشار گفتارهای او ( و سایر تألیفاتش که اکنون در دست ترجمه می‌باشند) و چندین خلاصه از تعالیم او،  از جمله کتاب راه کمال که به زبان‌های انگیسی، فرانسه، یونانی، ایتالیایی و لهستانی برگردانده شده است، نیز در انتشار مشی فکری او در حوزه‌های وسیع‌تر مؤثر بوده است. شاگردان استاد الهی به مناسبت یکصدمین سال تولد او  مراسم بزرگداشتی در پاریس، نیویورک، لندن و لوس‌آنجلس با شرکت یونسکو و همکاری چندین دانشگاه معتبر برگزار کردند. بنیاد استاد الهی با نام نور فاندیشین در نیویورک قرار دارد.

برگرفته از دایره المعارف ایرانیکا