مصاحبه با پروفسور بهرام الهی تحت عنوان : معنویت یک علم تجربی
روزنامۀ لارِفُرم چاپ فرانسه
به مناسبت صدمین سال تولد استاد الهی (۱۹۹۵م)، روزنامۀ لارفرم مصاحبهای با پروفسور بهرام الهی انجام داد. در این مصاحبه، پروفسور بهرام الهی، به تفصیل در مورد پدر خود و مسیری که او را از زندگانی به سبک عرفان سنتی، به بطن زندگی پر تحرک اجتماعی سوق داد، سخن میگوید.
استاد الهی در یک خانوادۀ محترم مسلمان ایرانی متولد شد. دوران کودکی و نوجوانی استاد الهی دور از اجتماع، به ریاضت و به مراقبه سپری شد. او چند سال بعد از درگذشت پدر به اجتماع وارد شد. سپس به شغل قضاوت اشتغال یافت و نزدیک به سی سال، عهدهدار پستهای بعضاً حساس قضاوت در مناطق مختلف ایران بود. قسمت اعظم زندگانی استاد الهی، به نگارش و آموزش بینش اخلاقی و سیرکمال معنویِ حاصل از تجربیات خود گذشت. بینش او از معنویت جهانی بود، و از سنتی که در آن پرورش یافته بود فراتر رفت. پروفسور بهرام الهی میگوید:« استاد الهی بنا به اصل ثابتی که به آن پایبند بود، تا زمانیکه شخصاً ارزش عملی و معنوی موضوعی را تجربه نکرده بود، هرگز آن را به دیگران نمیگفت.»
س – آیا میتوانید سه دوران مهم زندگی پدرتان را توضیح دهید؟
ج – دوران اول زندگانی استاد الهی، دور از اجتماع، به طاعت، ریاضت و مراقبه گذشت. پس از طی این دوران، بهتدریج سنت پیشین را به کنار نهاد، تا تجربیات معنوی خود را در بطن جامعه به آزمایش گذارد. استاد الهی همزمان با اشتغال به حرفه قضاوت، به سلوک معنوی خود نیز ادامه داد. در اواخر زندگانی، بیشتر به آموزش و نگارش تعلیمات خویش که حاصل تجربیات شخصیاش بود، پرداخت.
س – چه کسی در دوران اول زندگی راهنمای او بود؟
ج – اصل و نسب خانوادۀ ما به تباری از عرفان قرن هفتم میرسد. استاد الهی، در آن دوران تحت نظر پدرش که عارفی مقدس و مورد احترام بود، به معنویت پرداخت.
س – استاد الهی بر خلاف روش معنویت سنتی- که کناره گیری از اجتماع، ریاضت و مراقبه را روشی برای نزدیک شدن به خدا میداند- اجتماع را بهترین جایگاه برای نزدیک شدن به مبدأ میداند. این روش به نظر غیر معمول است.
ج – پدرم یک انساندوست واقعی بود. پرسشهایش به منشأ انسان مربوط میشود: برای چه به این دنیا آمده؟ وظیفهاش چیست ؟ و به کجا میرود؟ تعلیمات استاد الهی، حاصل تجربیات و کشفیات شخصی بوده است. سیستم فکری استاد الهی، مبتنی بر سیرکمال انسان و رساندن او به هدف نهایی است. از نظر استاد الهی، انسان موجودی دو بُعدی است . بٌعد اصلی او، معنویاست و با مرگ جسمانی از بین نمیرود. آنچه ما مشاهده میکنیم صرفاُ مادی است. انسان برای سیرکمال و بازگشت به مبدأ به قوانین و قواعد معنویت فطری نیازمند است. معنویت یک علم تجربی مفید است. خداوند مخلوقات را آفریده تا به طور «طبیعی» پیشرفت نمایند. رشد جسمانی و رشد معنوی مشابه یکدیگرند، بطور مثال، رشد طبیعی کودک منوط به تغدیۀ سالم است. همین قیاس شامل بُعد معنوی انسان نیز میشود، اگر انسان به قوانینی که خداوند تعیین کرده عمل نماید، رشدی طبیعی و موزون خواهد داشت.
استاد الهی در ابتدا، به معنویت « سنتی» عمل نمود، معنویتی که با عصر حاضر مطابقت ندارد. اگر به کودک دو سالهای هورمون رشد تزریق شود، بعد از شش ماه الی یک سال، به حالت غیر طبیعی در میآید. حال اگر عملکرد هورمونها به تدریج انجام شود، کودک رشدی طبیعی خواهد داشت. در معنویت نیز به همین قیاس است. آنهایی که میخواهند با کمک ریاضات و تکنیکهای مختلف، به پیشرفت سریع معنوی نایل شوند، رشدی ناموزون خواهند داشت. بنابراین در معنویت آگاهی از قوانین الهی ضروری است.
س – منظور استاد الهی از این گفتار چیست ؟ «ریاضتهایی که قبل از ورودم به اداره کشیدم، هر دوازده سال آن به اندازۀ یک سال در اداره بودن اجر نداشت». این زندگی اجتماعی پر از قیل و قال، به دور از مدیتیشن و سکوت، چگونه میتواند انسان را به خدا نزدیک کند؟
ج – از نظر استاد الهی انسان دو وظیفه اساسی بر عهده دارد: تربیت خود و کمک به دیگران. انسان به این دنیا آمده تا با وظایف و حقوقی که خداوند برایش تعیین کرده، آشنا گردد، آنها را درک کند و به عمل بگذارد.جامعه برای انسان آزمایشگاه بزرگی است که در آن بطور مداوم مورد آزمون قرار میگیرد. اگر انسان دور از اجتماع زندگی کند، دیگر بهره ای از این تجربیات نخواهد برد. تعدد این امتحانات به انسان امکان میدهد ، در طول یک روز، معادل کار معنوی کسی که مدتها در حال مراقبه است را انجام دهد.
زندگی در اجتماع، زمینۀ عمل به اخلاقیات در چارچوب معنویت را برای انسان فراهم مینماید. در این زمان، وقتی از معنویت صحبت میشود، شخصی با ریش بلند، حرکاتی مخصوص و لباسی خاص که با دیگران متفاوت است در ذهن مجسم میشود. گرچه این روشها قابل احترام هستند، اما معنویت فطری، معنویتی است که انسان را به کمال میرساند و آزادی فردی و نحوه زندگی دیگران را محترم میشمارد. حضرت مسیح میگوید: انسان بهتر است دستی دهنده داشته باشد تا دستی گیرنده؛ یعنی انسان باید در جامعه فعال باشد، کار کند، تشکیل خانواده بدهد، و در تربیت صحیح فرزندان خود کوشش کند. زندگی در اجتماع با معنویت، مغایر نیست. برعکس این دو مکمل یکدیگر هستند. انسان میتواند همزمان با فعالیت در اجتماع به معنویت نیز بپردازد، زیرا معنویت به معنای رعایت اخلاقیات است.
استاد الهی در دوران قضاوت، هر روز با کشمکشهای وجدانی مواجه بود، و در تمام این دوران خدا را حاضر و ناظر میدید.
س – آیا استاد الهی موسیقیدان هم بوده است؟
ج – موسیقی عرفانی را با سازی به نام تنبور مینواخت. شنوندگانش افرادی بودند که غالباً با این سبک موسیقی آشنا بودند. استاد الهی هیچگونه منفعت مادی، پول یا افتخاری را نمی پذیرفت و نمیخواست موسیقیاش از طریق رادیو پخش شود. از نظر او، معنویت نباید به صورت حرفه درآید، بلکه میبایست بهطور رایگان در دسترس دیگران باشد. خداوند رایگان میدهد ما هم باید به رایگان در اختیار سایرین قرار دهیم.
س – استاد الهی در دوران زندگانی خود کار کرد و هرگز حاضر نشد، حتی از طریق موسیقی اش، کوچکترین سود مادی را با معنویت بیامیزد.
ج – به نظر من شخصی که در این زمان به معنویت عمل میکند، باید در جامعه زندگی کند، همانند سایرین لباس بپوشد و در عین حال فعال، مفید و خدمتگزار باشد. معنویت یک عمل درونی است. پدرم انسان خیرخواهی بود، و در خوشی و ناراحتی دیگران شریک بود. اینکار عمل به معنویت است.
Arze adab
Baa tashakor baraaye in mosahebeye kaamel wa eraaeye dorosste Shakhssiyate Ostad Elahi
Az nazar-e bandeh, dar kenaare Wikipediaye FARSI, awalin towzihaate wagheii ke be zabaane farsi dar morede shakhsiyate Ostad Elahi dar internet peydaa mishe mataalebe in blog ast
Ba ehteraam
با سلام و عرض احترام
با توجه به اینکه معنویت یک علم تجربی است و باید به تجربه فردی درآید نقش تعالیم بزرگان در پرورش انسان به چه صورت می باشد ؟به طور خلاصه منظورم اینست که وقتی باید هر قانون برای فرد به کراٌت به تجربه دراید تا ثبت شود پس نمی توان انتظار داشت به صرف دانستن یک قانون و آگاهی از آن شخص اشتباه نکند و مرتکب آن خطا نشود ؟ مثلا بعضی از خطاها هستند که حتی یک بار مرتکب شدنش لطمه ای سنگین به روح وارد کند پس نمی توان تجربه کرد حال این سوال پیش می آید در چنین مواردی بدون تجربه چگونه روح تعلیم می پذیرد؟ آیا این موضوع را می توان با زندگیهای متوالی توجیه کرد؟ اگر چنین است در مورد تعالیم جدید که روح تا بحال با آن ها برخورد نکرده چطور؟ آیا این را می توان به تعالیم در برزخ در قبل از هر زندگی مرتبط ساخت ؟ یعنی ما همیشه در تعالیم روی زمین یک مرحله عقب تر هستیم و روی زمین همیشه دوره تعالیم است ؟ باز اگر به این نحو هم امکان دارد یعنی نمی شود تعلیمی را در گذشته چه در زندگی های فبل چه در برزخ ندیده باشیم و برای اولین بار در زمین با آن برخورد کنیم ؟ پس مشورت و گرفتن راهنمایی یا استفاده از تعالیم جدید در صورتی که به تجربه خود فرد در نیاید قابل کاربرد نیست ؟ نمی دانم توانستم منظورم را درست بیان کنم یا خیر ؟ بهر حال بی نهایت متشکرم
متشکرم
عزیز م
به نظر بنده ایشا میفرمایند که باید دانش را به آزمایشگاه فطرت برد یعنی فواعد را رعایت کرد و در جامعه حاضر بود تا نتیجه لازم را به نظاره نشست.مثلا وقتی کسی در جامعه کاری مخالف قانون انجام میدهد و مورد مجازات قرار میگیرد برای ما تجربه میشود که هر کار ناپسند عواقب ناجالب دارد.و در مورد اخلافیات هم ناگزیر همه انها را تجربه میکنیم یعنی به هر حال هر بجه ای دروغ میگوید و… اما باید از این تجاب استفاده کند تا دیگر مرتکب آن نشود
با سلام
ممنون از اینکه بنده را راهنمایی فرمودید.
با سلام
بسیاری افراد در دنیای امروز به دنبال معنویت واقعی هستند.چرا تعلیمات استاد الهی را افرادی اندک دریافت می کنند؟
به قول حضرت سعدی :
حال از دهان دوست شنیدن چه خوش بود
یا از دهان آنکه شنید از دهان دوست
با تشکر از اینکه متن مصاحبه را به فارسی برگرداندید امیدواریم بتوانیم اندکی از محبت های بی اندازه شان را جبران کنیم
استادالهی واقعاٌ انسان خیرخواهی بوده امیدوارم بتوانیم باتوجه به تجربه استاد ما هم در اجتماع فعال باشیم .
خیلی استفاده کردم ممنون ازبلاگ شما.
با عرض سلام و تشکر فراوان از پروفسور بهرام الهی همچنین متیس عزیز بابت زحماتی که در این میان متحمل می شوند تا افرادی چون حقیر نیز بتوانند از این تعالیم بهره برند ، امیدواریم باز هم از فرمایشات ایشان در سایت گذاشته شود . از خداوند رحمان می خواهیم توفیق آنرا دهد که معنویتمان مطابق خواست ایشان و فطری باشد و به این نوع معنویت عمل کنیم……
سپاسگذارم
تا فرصت داریم انشاءا… بتوانیم از فرصتی که در اختیارمان گذاشته اند استفاده کنیم.
اقای م سئوال کرده اید .
نقش تعالیم بزرگان در پرورش انسان چیست
بزرگان معنوی برای هدایت انسانها به روی زمین امده اند تا طبق مقتضیات زمان و مکان و باقتضای رشد فکری جامعه انسانها را به سوی مبداء رهنمون باشند . لهذا در این دوران رشد فکری جامعه معنویتی را اقتضاء میکند که نیاز جامعه را از لحاظ معنوی تامین و جوابگوی سئوالات انها باشد یعنی فکرآ و عقلآ قانع شوند .در حال حاظر معنویت ارائه شده توسط استاد الهی که در اجتماع به تجربه گذاشته شده و جواب مثبت داده است بهترین روش برای زسیدن به مبداء است که عامل را بکمال مطلوب میرساند .
نسیم
سخنان وتعالیم استاد وپروفسور الهی همان اثر ومعجزه الهی در این دوران تاریک میباشد شکر که میتوانیم از این نعمت استفاده کنیم
با سلام و احترام ؛
با خواندن این مصاحبه فقط یک کلمه به ذهنم میرسه:
شکر.
درود
هنگامۀ عزیز؛ کامنت پنج، به نظرِ حقیر تعالیم والایِ استاد تنها شاملِ افرادی اندک نمیشود، هر کس به آن مرحلۀ روحی و توانایی گیرایی دستش را داشته باشد، به هر طریقی شده تعالیم ودر نهایت نجات از عرصه غفلت و منجِلاب دنیای کلی علّی شامل حالش خواهد شد( نمونه بندۀ نالایقم)، فقط برای تک تکِ ما مناسبِ احوالاتِمان، فقط می مانیم که با چه زبانی شکرش را بجا آوریم.
با آرزویِ موفقیت برای همۀ شما عزیزان!
هر کس صادقانه از خداوند معنویت اصیل و الهی را بخواهد و به قول فرمایش استاد (بدون حب و بغض)جستجو کند خداوند او را
با ریسمان محکم الهی که همواره بر روی زمین هست آشنا خواهد ساخت.
هنگامه عزیز هر کس در خلوت دل خود از خدای مهربان صادقانه بخواهد خداوند او را با معنویت فطری آشنا خواهد کرد.
با آرزوی موفقیت برای همه وطلب مغفرت و رحمت برای کل جهانیان.
با سلام وتشکر فراوان از متیس بلاگ عزیز زبان از داشتن این همه لطفی که نسبت به ما دارید قاصرست از صمیم قلبم از همگی بزرگان و دوستان سپاسگزارم.
باسلام با تعلیمات دانشگاه سیر کمال استاد الهی میشه اینو گفت خام بودم پخته شدم سوختم….سوختم و سوختم وسوختم…… تا روش عشق تو آموختم
با سلام
آموزه هایتان همواره کلید دربهای بسته بوده و همواره روشنی راه…
منابع را دارم و به تعالیم عمل مینمایم و این سایت مجازی هم کمک راه.
باز هم سپاس.
با سلام و عرض احترام
از زحماتتان نهایت تشکر را دارم
سپاسگزارم از زحمات صادقانه پرفسورالهی
با عرض سلام خدمت همگی دوستان و متیس عزیز.
امروز که روی این متن دوباره قرار گرفتم دیدم که ده سال واندی است که این سایت تدوین شده و جای شکر گذاری دارد چون با امدن تکنولوژی جدید هرکس بخواهد در هر کجای دنیا که باشد ودسترسی به اینترنت داشته باشد می تواند از این مطالب استفاده کند ، ودیگر جای هیچ بهانه ای نیست (هرکس صادقانه در پی شناخت حق و حقیقت و سیرکمال روحی خود باشد. )
با شکر گذاری از استاد الهی وتعلیماتشان و از اقای دکتر بهرام الهی که این خزانه معنوی را به این راحتی در اختیار ما قرار دادند.